Experți din Slovenia sprijină dezvoltarea Sistemului de cunoștințe și inovare agricolă în Republica Moldova
13:04 | 22.10.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 22 oct. /MOLDPRES/. O misiune de experți din Slovenia sprijină dezvoltarea Sistemului de cunoștințe și inovare agricolă (AKIS) în Republica Moldova. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în colaborare cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, găzduiește, în perioada 21-25 octombrie, misiunea ce are scopul să fortifice capacitatea agricultorilor din ţara noastră pentru a răspunde provocărilor din sector, transmite MOLDPRES.
Obiectivul misiunii este de a consolida capacitatea sectorului agricol de a răspunde provocărilor actuale, prin îmbunătățirea schimbului de cunoștințe, promovarea inovației și consolidarea colaborării între fermieri, cercetători și factori de decizie din agricultură.
„Timp de cinci zile, alături de experții din Slovenia, vor fi abordate subiecte cum ar fi crearea și consolidarea sistemului AKIS; surse de finanțare și strategii de susținere a sistemului de consultanță agricolă; rolul consultanților agricoli și certificarea acestora în conformitate cu standardele europene; posibilitățile de cooperare internațională pentru dezvoltarea AKIS", explică MAIA.
De asemenea, vor fi discutate măsurile de sprijin pentru agricultori, precum și modalitățile prin care aceștia pot accesa informații și tehnologii moderne pentru a-și îmbunătăți practicile agricole.
Termenul de sisteme de cunoștințe și inovare în agricultură („Agricultural Knowledge and Innovation Systems” - AKIS) este folosit pentru a descrie întregul sistem de schimb de cunoștințe: modul în care persoanele și organizațiile interacționează într-o țară sau într-o regiune. AKIS poate include practici agricole, întreprinderi, autorități, cercetare etc. și poate varia semnificativ în funcție de țară sau sector. Atunci când se dezvoltă noi sisteme AKIS, trebuie avute în vedere dimensiunile tehnice, organizaționale și sociale (o „abordare sistemică”), acest lucru contribuind la reducerea decalajului dintre știință și practică.