ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Circa 800 de incidente raportate de Promo-LEX în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale. Nicolae Panfil: „Această campanie electorală a fost una deosebită”

12:48 | 04.11.2024 Categorie: Alegeri 2024

Chişinău, 4 nov. /MOLDPRES/. Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale a constatat 791 de incidente privind desfășurarea procesului electoral în ziua organizării turului doi al scrutinului. Cele mai multe dintre acestea se referă la încălcarea secretului votului, deficiențe în listele electorale și în funcționarea sistemului automatizat alegeri și prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în apropierea secțiilor de votare, care înregistrau fluxul alegătorilor. Informațiile au fost prezentate astăzi de șeful misiunii de observare, Nicolae Panfil, transmite MOLDPRES.

Această campanie electorală a fost una deosebită față de altele, în sensul în care am observat o mulțime de aspecte care pe parcursul campaniei electorale au pus la îndoială caracterul liber, sau mai puțin liber, corect sau mai puțin corect al alegerilor. Totuși, în ceea ce ține de incidente constatate, am avut relativ o zi calmă, liniștită, pentru că acele fenomene care au fost observate și duse în extreme în unele secții de votare din afara țării sau în anumite secții de votare unde au venit alegătorii din regiunea transnistreană, au fost cumva localizate și au fost până la urmă echilibrate de situația votării în diasporă, unde într-adevăr am avut un vot record – peste 300 de mii de alegători care au participat la alegeri. Rezultatele care o să le prezentăm astăzi posibil că o să vă surprindă puțin”, a spus Nicolae Panfil. 

În topul neregulilor au fost incidentele legate de încălcarea secretului votului, prin fotografierea buletinului de vot, afișarea buletinului cu votul exprimat sau amplasarea defectuoasă a cabinelor (229 de cazuri), fiind urmate de incidente legale de deficiențe în funcționarea sistemului automatizat alegeri (127 de cazuri), deficiențe în listele electorale (65 de cazuri), întreruperea procesului de filmare a operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor de vot (51 de cazuri), transportarea organizată a alegătorilor (18 cazuri), votarea nejustificată în grup (17 cazuri), acte de violență/intimidare a alegătorilor sau altor persoane (17 cazuri).

Observatorii au documentat și 41 de cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta sau în raza de 100 de metri de la secția de votare. „Aici atrag atenția la fenomenul despre care am vorbit și ieri. Peste hotare, în unele secții de vot am constatat prezența unor persoane în preajma secțiilor de votare care înregistrau participarea cetățenilor la vot. În aceste cazuri au fost persoane cu totul din afara secției de votare care nu au avut nicio atribuție cu procesul de vot, care s-au prezentat a fi voluntari la diverse organizații. În unele cazuri aveam bănuiala că sunt cel mai probabil cetățeni străini, care au fost implicați în documentarea participării alegătorilor și ne-am pus întrebarea: oare în ce scop s-a făcut această documentare și cui vor fi transmise aceste înregistrări?”, a menționat Nicolae Panfil.

Alte opt cazuri vizează zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 m de la secția de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Pentru ziua alegerilor, Promo-LEX a delegat câte un observator pe termen scurt în 614 secții de votare, selectate pe baza unui eșantion stabilit de către o companie sociologică. În plus, în toate cele 30 de secții de votare unde și-au exercitat dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană a fost repartizat câte un observator static. La secțiile de votare din străinătate au fost delegați 90 de observatorii statici. 

Pe lângă observatorii statici, Promo-LEX a detașat 89 de echipe mobile pentru a monitoriza procesul electoral din secțiile de votare care nu sunt cuprinse în eșantion. Echipele mobile au monitorizat căile de acces către secțiile de votare, inclusiv pe cele unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană. 

img24008859

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!