ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ambasadorul UE, Janis Mazeiks: Un rezultat negativ la referendum ar fi creat o stare de incertitudine

14:35 | 08.11.2024 Categorie: Aderare la UE

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Un rezultat negativ la referendum ar fi creat o stare de incertitudine și este bine că a fost evitat acest scenariu. O declarație în acest sens a fost făcută de șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks în cadrul unei emisiuni televizate, informează MOLDPRES.

Mi s-a mai adresat întrebarea legată de valoarea adăugată a referendumului. Este clar că pentru a se apropia de Uniunea Europeană, Republica Moldova este pe calea bună, potrivită. În cazul unui vot negativ am fi intrat într-o zonă a incertitudinii. Georgia este un exemplu pe care nu l-aș compara acum cu Republica Moldova. Dacă ar fi fost un NU la referendum, ar fi fost o incertitudine. E bine că am evitat incertitudinea, noi împreună cu Republica Moldova vom continua să mergem pe această cale, insistând pe alinierea legislației, a practicilor, consolidării instituțiilor de stat, toate lucrurile necesare pentru aderarea țării la UE”, a declarat oficialul european.

Totodată, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că este de apreciat că referendumul desfășurat recent în Republica Moldova a avut loc în deplină conformitate cu legislația națională, iar rezultatele au fost confirmate de Curtea Constituțională. „Este clar că principiul 50% plus un vot a fost respectat. Referendumul este deja un fapt produs. Ne bucurăm că prevederile legate de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană sunt prevăzute în Constituție”, a spus șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks

Mazeiks a reiterat angajamentul Uniunii Europene de a sprijini țara în procesul de integrare europeană. „Noi vom continua să lucrăm cu Republica Moldova și vom ajuta țara să devină parte a Uniunii Europene în viitor”, a subliniat diplomatul.

La referendumul din 20 octombrie, a fost înregistrată o prezență la urnele de vot de 50,72%. Astfel, 1 532 264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, iar 1 531 392 au participat la votare. Din numărul total de 1 488 874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea DA au votat 749 719 de persoane, iar pentru opțiunea NU - 739 155 de persoane. La plebiscit, cetățenii au răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Referendumul republican constituțional a fost organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.

img24009027

img24009027

img24009027

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!