1 decembrie - Ziua Națională a României. Președinta Maia Sandu: „România este umărul pe care ne sprijinim când ne e greu, dar și când mergem în momentele de celebrare”
08:26 | 01.12.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 1 dec. /MOLDPRES/. România sărbătorește duminică 1 decembrie, Ziua Națională. „Această zi ne amintește de legătura profundă dintre cele două maluri ale Prutului”, a declarat președinta Maia Sandu la recepția organizată cu acest prilej. La 1 decembrie se împlinesc 106 ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România. Această zi este sărbătorită de români începând cu anul 1990, informează MOLDPRES.
Președinta Maia Sandu: „România este pentru noi umărul pe care ne sprijinim când ne e greu”
România este partenerul strategic al Republicii Moldova pe calea integrării europene și țara care continună să ofere ajutor în situații de criză. „România este pentru noi umărul pe care ne sprijinim când ne e greu. Dar și umărul alături de care mergem în momentele de celebrare. Și noi ne dorim un umăr puternic! Să ne sprijinim reciproc și să mergem umăr la umăr spre un viitor mai bun. Ne dorim o Românie liberă și puternică, la fel de mult pe cât ne dorim o Moldovă liberă și puternică. Căci așa-i între surori! La mulți ani, România! La mulți ani tuturor românilor!”, a declarat Maia Sandu.
„România este partenerul pe care Republica Moldova poate conta în toate circumstanțele. Am dovedit-o prin fapte concrete. Românii au obținut, cu imense sacrificii, dreptul de a se alătura comunității democratice și ne dorim ca și Republica Moldova să fie parte a marii familii europene, căreia îi aparține de drept. Vom munci, în continuare, pentru acest deziderat și, tot împreună, vom reuși”, a dat asigurări ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu.
Republica Moldova - România, peste trei decenii de relații diplomatice
România a fost unul din primele state care a recunoscut independența Republicii Moldova, la numai câteva ore după proclamarea independenței (27 august 1991). Relațiile diplomatice, la nivel de ambasadă, au fost stabilite la data de 29 august 1991. Ambasada României a fost prima reprezentanță diplomatică deschisă de un stat în capitala R. Moldova (și-a început activitatea la 20 ianuarie 1992). Până în luna iunie 1993 a fost condusă la nivel de însărcinat cu afaceri a.i. Primul ambasador român a fost acreditat la Chișinău în luna iunie 1993. Primul ambasador al Republicii Moldova la București a fost acreditat în luna ianuarie 1992. În prezent, Ambasadorul României în R. Moldova este Cristian-Leon Țurcanu, iar Ambasadorul Republicii Moldova la București - Victor Chirilă.
România este din anul 2014 principalul partener comercial al R. Moldova. printre principalii investitori ai Republicii Moldova, cu prezența a peste 1500 de companii românești în Republica Moldova. Investiţiile în capitalul social au însumat circa 6 mlrd. MDL.
În cei peste 30 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale, cu ajutorul României, în R. Moldova au fost implementate mai multe proiecte strategice de anvergură, printre care construirea gazoductului Iași-Chișinău, renovarea grădinițelor şi edificiilor de cultură, crearea programului SMURD şi oferirea ajutoarelor în lupta cu pandemia de COVID-19. În martie 2022, România a acordat un ajutor material de 55 de tone de produse de strictă necesitate și produse umanitare, care au avut ca destinație refugiații ucraineni stabiliți pe teritoriul Republicii Moldova. În ianuarie 2022, Executivul României a aprobat memorandumul pentru negocierea şi semnarea Acordului între Guvernul României și cel al Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară. Documentul prevede acordarea țării noastre a unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro.
În prezent, statul român acordă ajutor Republicii Moldova pentru depășirea crizei energetice cu care se confruntă țara noastră din cauza războiului declanșat de către Rusia în Ucraina.
Ziua Națională a României, sărbătorită la București printr-o Paradă Militară
Ziua Națională a României este sărbătorită la București printr-o Paradă Militară la care vor defila și militarii din Republica Moldova alături de militarii români și cei veniți din alte țări. Manifestări ample sunt organizate și în alte orașe ale României.
Înainte de parada de la Arcul de Triumf va avea loc în Parcul Carol I ceremonia militară şi religioasă cu depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut.
Ministerul Apărării Naţionale al României organizează la Arcul de Triumf şi o expoziţie de tehnică militară, iar în cursul serii militarii Regimentului Gardă şi Protocol vor efectua retragerea cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
De Ziua Naţională a României sunt „Porţi deschise” la Muzeul Naţional de Artă al României, iar la Muzeul Naţional de Istorie a României este organizată micro-expoziţia „Documentele Unirii„, dedicată momentului istoric din 1 Decembrie 1918.
Manifestări dedicate Zilei de 1 Decembrie au loc la Cluj-Napoca, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Iaşi.
La Alba Iulia, duminică, în prima parte a zilei, are loc vernisajul expoziţiei temporare „Rădăcini şi simboluri. Arta tradiţiei româneşti” şi se va putea asista la primirea soliilor din Cetăţile de Scaun, un moment de reconstituire istorică. La ora 14:00 este programată defilarea militară dedicată Zilei Naţionale a României.
În seara zilei va avea loc spectacolul folcloric extraordinar „Alba Uneşte România”, susţinut de artişti din toate zonele istorice ale ţării, şi la final va fi un spectacol de artificii.
Semnificația zilei de 1 decembrie
1 decembrie a fost proclamată ca Zi Națională a României în anul 1990, fiind marcată pentru prima oară în același an la Alba Iulia. De atunci, în fiecare an, atât la București, cât și în majoritatea orașelor din întreaga țară au loc parade militare și sunt organizate numeroase ceremonii ce cuprind depuneri de coroane.
Alegerea zilei de 1 decembrie este legată de Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei şi Maramureșului cu România, în 1918, respectiv, de Proclamația de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Națională şi marchează momentul creării României Mari, situându-se în continuarea precedentelor acțiuni unioniste din Basarabia (27 martie 1918) și Bucovina (15/28 noiembrie 1918).