FOTO // Gala Comunităților Etnice și-a premiat câștigătorii. Veaceslav Reabcinschi: „Prin colaborare și respect putem crea o societate incluzivă”
11:17 | 04.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 4 dec. /MOLDPRES/. Gala Comunităților Etnice din Republica Moldova s-a desfășurat marți, 3 decembrie la Palatul Republicii. Evenimentul a reunit aproximativ 600 de participanți, reprezentanți ai etniilor conlocuitoare din țara noastră, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale. Agenția Informațională MOLDPRES a fost menționată la categoria „Mediatizarea dialogului interetnic”.
Președinta Maia Sandu: „Celebrăm frumusețea și diversitatea etniilor și tradițiilor din țara noastră”
Cei prezenți au fost salutați de președinta Maia Sandu, care a menționat importanța unității în societate în fața încercărilor de dezbinare. „Celebrăm azi frumusețea și diversitatea etniilor și tradițiilor din țara noastră - o mare bogăție pe care avem și avem datoria să o păstrăm și să o prețuim în continuare. Celebrăm azi și unitatea noastră, mai necesară ca oricând, în fața încercărilor de a ne dezbina, de a genera conflicte artificiale și de a semăna neîncredere.
Aceasta este Moldova pe care ne-o dorim: o Moldovă a tuturor, unde fiecare cetățean, indiferent de originea sa etnică, de limba pe care o vorbește acasă sau pe stradă, de religia pe care o împărtășește, este respectat și beneficiază de oportunități de dezvoltare, conform aspirațiilor personale și profesionale”, a declarat Maia Sandu în discursul ținut la deschiderea evenimentului.
Directorul general al Agenției Relații Interetnice (ARI), Veaceslav Reabcinschi, a subliniat importanța pe care o acordă conducerea Republicii Moldova relațiilor interetnice, la eveniment fiind prezentă șefa statului și vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman. „Este un mesaj puternic de susținere pentru comunitățile etnice și de recunoaștere a contribuției lor la dezvoltarea și coeziunea societății noastre”, a apreciat Reabcinschi.
Comunitățile etnice își doresc un viitor european în Republica Moldova
Numărul organizațiilor etnoculturale acreditate pe lângă ARI, potrivit lui Reabcinschi, s-a mărit în acest an cu peste 10 asociații.
Șeful Agenției a vorbit despre dorința etniilor conlocuitoare de a contribui la dezvoltarea unui viitor european în Republica Moldova și a menționat inițiativa comunității ucrainene, găgăuze, bulgare și a Centrului Cultural Belarus cu privire la semnarea Adresării asociațiilor etnoculturale despre susținerea parcursului european al Republicii Moldova, susținută de peste 40 de organizații.
„Este o dovadă a faptului că diversitatea etnică și culturală din Republica Moldova nu doar că îmbogățește societatea, ci și întărește unitatea și determinarea pentru realizarea unor obiective comune. Mulțumim tuturor organizațiilor și liderilor care au susținut această inițiativă, demonstrând că prin colaborare și respect reciproc putem construi un viitor prosper și democratic pentru toți cetățenii Republicii Moldova”.
„Dragi prieteni, această seară este despre voi – despre realizările, visele și speranțele voastre. Este despre forța comunităților etnice de a transforma diversitatea într-un motor de dezvoltare, de a transforma diferențele în puncte de întâlnire și colaborare. Dar, să nu uităm că aceste realizări se datorează poporului moldovenesc, care prin ospitalitate, deschidere și spirit de solidaritate, a creat un mediu propice pentru conviețuirea armonioasă a diferitelor comunități etnice”, a declarat Reabcinschi.
Trofee și diplome de merit pentru contribuții la consolidarea relațiilor interetnice
În cadrul Galei au fost oferite trofee și diplome de merit pentru realizări și contribuții la dezvoltarea și consolidarea relațiilor interetnice în Republica Moldova, la 12 categorii. Au fost premiate 33 de personalități și organizații.
Pentru promovarea drepturilor omului - Aliona Grossu, director Comunitatea Evreiască din Republica Moldova; Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome „Romni” din Moldova.
Pentru consolidarea organizațiilor etnice. - Vitalii Mrug, președintele A.O. Comunitatea Ucraineană din Republica Moldova, copreședintele Consiliui Coordonator al organizațiilor etnoculturale; Nicolai Terzi, președintele A.O. Comunitatea Găgăuzilor din Republica Moldova; Vladimir Ianiev, președintele A.O. Societatea de cultură greacă ”ELEFTERIA”.
Pentru păstrarea și promovarea tradițiilor etnoculturale - Ion Duminica, președintele A.O. ”POROJAN”; Elcin Bairamov, președintele A.O. Congresul Azerilor din Republica Moldova; Iurii Maximov, președintele A.O. Asociația Internațională de prietenie și colaborare ”Moldova și Rusia”;
Pentru promovarea principiilor nediscriminării și egalității - Silvia Feraru, mediatoare comunitară din com. Cărpineni, r-nul Hîncești; Elena Kovaliov, directoarea Organizației ”Agudat Israel în Moldova”.
Pentru valorificarea patrimoniului etnocultural - Elena Ter, președinta A.O. ”Plai Înfloritor”; Lazari Dermenji, președintele Consiliului Raional Taraclia; Ana Babin, președinta Centrului Cultural Belarus din Moldova.
Pentru susținerea coeziunii interetnice în Republica Moldova - Oficiul Consiliului Europei; Misiunea OSCE în Republica Moldova; Fundația pentru pace Marti Ahtisaari – CMI.
Pentru susținerea refugiaților - Djavid Paknehad, directorul Centrului de Caritate pentru Refugiați; Anna Dragan, președinta Comunității Germanilor ”Einigkeit” din mun. Chișinău; Zinaida Gurscaia, președinta A.O. Mișcarea Culturală a Ucrainenilor din Moldova ”Letopisețul”; Organizația internațională umanitară INTERSOS Moldova.
Pentru promovarea valorilor europene în relațiile interetnice - Dmitrii Lecarțev, președintele A.O. Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova; Alexandr Borimecicov, director, Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare din Moldova (ARBOM); Karen Hovhannisyan, președintele A.O. Comunitatea Armeană din Republica Moldova.
Pentru dezvoltarea parteneriatelor multietnice - Constantin Cojocaru, primarul mun. Edineț; Anatoli Topal, primarul or. Ceadîr-Lunga.
Pentru mediatizarea dialogului interetnic - Agenția Informațională de Stat „Moldpres”; Daria Russu, producătoare și prezentatoare TV Moldova1; Evelina Șvidcenco, editor-coordonator Programe pentru etnii, Instituția Publică Compania Națională Teleradio-Moldova.
Pentru dezvoltarea comunităților etnice - Serghei Anastasov, primarul mun. Comrat; Gheorghii Barbarov, președintele A.O. Comunitatea Bulgară din Republica Moldova.
Pentru întreaga activitate în domeniul relațiilor interetnice - Ludmila Lașcionova, președinta A.O. Comunitatea Rusă din Republica Moldova; Venera Gasparean, președinta A.O. Diaspora Armeană în Republica Moldova; Igor Goncearov, Președintele AO Comunitatea Estonă din Republica Moldova.