ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO La USMF „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat Centrul de Medicină Moleculară și Centrul de Medicină Personalizată

21:51 | 10.12.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 10 dec. /MOLDPRES/. La Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a fost inaugurat astăzi Centrul de Medicină Moleculară și Centrul de Medicină Personalizată – subdiviziuni științifice create în urma implementării subproiectului Fortificarea educației prin cercetare în medicină în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” („FORCE_Med”), transmite MOLDPRES.

Scopul subproiectului a fost de a îmbunătăți curricula și infrastructura universitară pentru a aplica pe larg conceptul de educație prin cercetare la USMF „Nicolae Testemițanu”, în vederea sporirii calității pregătirii specialiștilor pentru sistemul național de sănătate și alte state, în conformitate cu standardele educaționale internaționale și cerințele actuale ale pieței forței de muncă.

În deschiderea evenimentului, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a subliniat că obiectivul strategic de dezvoltare al instituției este promovarea și implementarea principiului de instruire prin cercetare.

„Scopul nostru este creșterea nivelului de formare a specialiștilor medicali. Astfel, se pune accent pe reforma curriculară a programelor de studii, care au fost actualizate și îmbunătățite. Programele au fost evaluate de experți ce au venit cu propuneri de îmbunătățiri pentru a spori performanța tinerilor. De asemenea, fortificarea infrastructurii de cercetare rămâne a fi un obiectiv important, astfel încât studenții să poată realiza investigații de la cele mai simple, până la cele mai complexe. Dispunem de condiții moderne de instruire prin cercetare, iar pentru această reușită mulțumim mult partenerilor noștri care contribuie la dezvoltarea învățământului medical superior”, a spus Emil Ceban.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, a remarcat că acest  proiect a permis efectuarea investițiilor în infrastructura instituției superioare de învățământ.  

„Măsurile au scopul de a îmbunătăți mediul de învățare a studenților. Aceste investiții sunt foarte importante, mai ales că în acest an în universitățile din țară au fost înmatriculați cu 15% mai mulți studenți decât anul trecut. Ne bucurăm foarte mult că universitățile din Republica Moldova se modernizează. Tinerii trebuie să studieze în instituții universitare ce corespund timpului. Universitatea dumneavoastră este una de succes, vă prezentăm mereu drept exemplu. Datorită acestui proiect vor fi îmbunătățite condițiile de studii, astfel vor fi atrași mai mulți studenți din țară și peste hotare. Valorificați la maxim aceste oportunități”, a afirmat secretarul de stat.

Inaugurarea de astăzi a avut loc în urma implementării subproiectului, toate laboratoarele au fost amenajate cu mobilier și utilaj performant pentru realizarea celor mai complexe investigații, trei săli de studii au fost dotate cu table interactive și computere. În spațiile Centrului de Medicină Moleculară și a Centrului de Medicină Personalizată, inclusiv sălile de studii, a fost instalat echipament video pentru implementarea conceptului de teleeducație.

De asemenea, au fost achiziționate licențe pentru analize statistice și bioinformatice, ce permit realizarea instruirii studenților, masteranzilor și doctoranzilor la disciplinele Biostatistică și Bioinformatică, cu utilizarea softurilor licențiate, precum și aplicarea acestora în analiza datelor de cercetare obținute în cadrul realizării studiilor științifice la tezele de master și doctorat.

Totodată, au fost elaborate și implementate planuri de învățământ la câteva programe de studii integrate, de licență și de master, au fost dezvoltate două submodule în Sistemul Informațional de Management Universitar, precum și efectuate traininguri pentru studenți, masteranzi, doctoranzi și cercetători.

Subproiectul „FORCE_Med” este parte a proiectului „Învățământul Superior din Moldova”, implementat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în perioada 2020-2025, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Valoarea grantului acordat constituie 2 mil 150 mii de euro, pentru perioada 23 octombrie 2022-31 decembrie 2024.

img24010161

img24010161

img24010161

img24010161

img24010161

img24010161

img24010161

img24010161

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!