CNAM a sporit accesul populației la servicii medicale de înaltă performanță: 600 de mii de investigații, prestate de la începutul anului
10:13 | 14.12.2024 Categorie: Societate
Chişinău, 14 dec. /MOLDPRES/. Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a procurat servicii în valoare de peste 14 miliarde de lei, cu o creștere de jumătate de miliard față de 2023. Astfel, Compania a continuat să sporească accesul cetățenilor asigurați la tratamente esențiale, a declarat directorul CNAM, Ion Dodon, care a totalizat activitatea instituției pentru anul 2024, comunică MOLDPRES.
„Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) încheie anul 2024, dedicat pacientului asigurat, cu un șir de realizări importante, care au favorizat îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, creșterea volumului și calității acestora, precum și modernizarea infrastructurii medicale”, a apreciat directorul CNAM.
Accesul la tratamente esențiale
CNAM a continuat în acest an să sporească accesul la tratamente esențiale. Prin urmare, a procurat servicii în valoare de peste 14 miliarde de lei, cu o creștere de jumătate de miliard față de 2023. În primele 11 luni ale anului, din fondurile de asigurare medicală obligatorie au fost acoperite peste 6200 de intervenții chirurgicale cardiovasculare. Un trend ascendent a înregistrat numărul mai multor tipuri de operații costisitoare, precum intervențiile de cataractă care au depășit cifra de 11 mii de operații, și cele de protezare ale aparatului locomotor – în jur de 6.000.
Prevenirea și depistarea precoce a bolilor - o prioritate
De la începutul anului, au fost prestate peste 600 de mii de investigații, în creștere cu 47 de mii față de aceeași perioadă a anului trecut. Printre cele mai solicitate servicii au fost cele de imagistică, tomografie computerizată, ecocardiografie și rezonanță magnetică nucleară.
Un loc aparte în lista de servicii de înaltă performanță îl ocupă investigațiile oferite în cadrul programului „Pacientul oncologic”. Persoanele cu maladii oncologice au accesat în 11 luni de trei ori mai multe servicii decât în anul trecut, și anume: 17 mii de servicii față de 5.700.
Serviciile de screening pulmonar, colorectal, mamar, precum și asistența stomatologică oferită de echipa mobilă de specialiști copiilor din zonele rurale au contribuit la facilitarea accesului la îngrijiri medicale în regiunile rurale ale țării și la salvarea de vieți prin diagnosticarea timpurie. Totodată, din fondul măsurilor de profilaxie, au fost finanțate 13 de proiecte axate pe combaterea HIV, tuberculozei, a riscurilor asociate consumului de tutun, precum și pe promovarea unui mod sănătos de viață.
Extinderea listei de medicamente compensate
În 2024, cinci denumiri comune internaționale esențiale au fost adăugate în listă pentru a răspunde nevoilor cetățenilor cu maladii oncologice, urologice, ginecologice și hipertensiune arterială.
Suma totală alocată medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate a crescut cu peste 25% în 11 luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut, atingând 1 miliard 52 de milioane de lei. Costul mediu compensat per pacient a depășit suma de 1515 de lei, ceea ce înseamnă un sprijin financiar consistent pentru beneficiari.
Serviciilor de sănătate pentru refugiații ucraineni
CNAM a asigurat, încă de la începutul conflictului din Ucraina și până în prezent, furnizarea și finanțarea serviciilor de sănătate pentru refugiații ucraineni. Acoperirea financiară are loc atât prin transferuri din bugetul de stat către companie, cât și prin fondurile alocate de Organizația Internațională pentru Migrație, Fondul Națiunilor Unite pentru Copii și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, în baza acordurilor încheiate cu CNAM.
Investiții în infrastructură
Prestatorii publici de servicii medicale au beneficiat în acest an de investiții substanțiale în infrastructură. Din fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale, CNAM a alocat pe bază de concurs 50 de milioane de lei către 40 de instituții medico-sanitare. Astfel, compania a contribuit la modernizarea spațiilor, eficientizarea energetică a edificiilor, la reducerea costurilor pentru energie și la îmbunătățirea condițiilor de muncă și de tratament.
Soluționarea petițiilor: 252 de mii de lei, restituiți pacienților
În 2024, CNAM a intensificat acțiunile de protejare a drepturilor asiguraților. Un accent deosebit a fost pus pe soluționarea petițiilor privind limitarea accesului la servicii medicale, neacordarea acestora conform contractului încheiat și perceperea de plăți nejustificate. În funcție de caz, CNAM a aplicat măsuri legale față de prestatorii de servicii care au încălcat prevederile contractuale, asigurându-se astfel că persoanele asigurate beneficiază de servicii de calitate și că plățile suportate de acestea pentru servicii achitate fără justificare sunt restituite. În cazul a 28 de petiții pacienților le-au fost restituite aproape 252 de mii de lei achitați nejustificat.