ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Reportaje de pe linia frontului // Atrocitățile războiului din Ucraina, surprinse de fotograful Evgeniy Maloletka și povestite la Chișinău

11:05 | 15.12.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 15 dec. /MOLDPRES/. Imagini suprinse direct de pe linia frontului din Ucraina de către jurnalistul ucrainean, laureat al Premiului Oscar, Evgeniy Maloletka, a fost prezentate la Chișinău în cadrul unei întâlniri cu autorul, care a avut loc la Artcor. Martor al atrocităților comise de armata rusă în Ucraina, Evgeniy Maloletka a povestit despre suferințele oamenilor din Mariupol, Izium și Bucea. Jurnalistul a mărturisit că dorința sa ca întreaga lume să afle adevărul despre războiul din Ucraina i-a alimentat curajul și l-a motivat în meseria sa exercitată pe linia frontului, riscând cu viața, informează MOLDPRES.

Vizita jurnalistului ucrainean a avut loc în cadrul seriei de prezentări publice „Frontline Narratives,” organizată de ONG-ul „Arena Civica” și sprijinită financiar de Ambasada Statelor Unite la Chișinău. „Este o personalitate de talie internațională. Nu mă tem să zic acest lucru fiindcă Evgeniy Maloletka, fotograf, corespondent de război, este deținător a peste 20 de premii internaționale de prestigiu, inclusiv premiul Oscar obținut în calitate de coautor al documentarului „20 de zile în Mariupol”. Este primul Oscar pe care l-a obținut Ucraina și, probabil, el este primul laureat al Premiului Oscar pe care îl salutăm aici în Moldova”, a declarat Ludmila Barbă, președinta Asociației „Arena Civică”.

Este o onoare să îl salutăm pe Evgeniy Maloletka la Chișinău. Am fost martorii unei confruntări dure și sângeroase din partea Rusiei, când în Ucraina au apărut mulți eroi și printre ei sunt jurnaliști îndrăzneți, curajoși care riscă cu propria viață pentru a aduce lumii reflectarea corectă a războiului. În epoca când dezinformarea se răspândește cu viteza fulgerului pe rețelele de socializare, descoperirea și cunoașterea adevărului nu au fost niciodată atât de importante. Jurnaliștii ucraineni joacă un rol important în situația în care Rusia încearcă să subordoneze Ucraina și să răstoarne guvernul democratic. Ei demonstrează că spiritul Ucrainei rămâne de neînfrânt chiar și în fața unor greutăți foarte mari”, a declarat Kevin Covert, însărcinat cu afaceri la Ambasada SUA în Republica Moldova.

Evgeniy Maloletka: „Pe 24 februarie 2022 , la ora trei noaptea am ajuns la Mariupol, fără să credem că va fi război”

Fotograful și corespondentul de război, Evgeniy Maloletka, este originar din orașul Berdeansk, aflat în apropiere de Mariupol, unde a locuit mulți ani. În Mariupol venea foarte des. Revenise și în 2014, când Rusia încercase să ocupe acest oraș de importanță strategică în drumul său spre Crimeea. Orașul a rezistat și locuitorii lui nu credeau că se vorm mai confrunta vreodată cu agresiuena rusească. 

Pe 24 februarie 2022 , la ora trei noaptea, am ajuns la Mariupol, fără să credem că va fi război. Peste o oră, am auzit explozii, toți oamenii au inclus știrile, care transmiteau că tancurile rusești rup frontierele și că armata rusă se îndreaptă spre Kiev. La acest lucru nu s-a așteptat nimeni, nici eu. Credeam că totul se va limita la Donbass, însă rușii aveau un alt scenariu, ei au vrut să preia puterea.

Rușii au ajuns foarte repede în Mariupol. Au înconjurat orașul ca în Evul Mediu și au început să îl incendieze haotic pentru a crea panică, distrugând infrastructura, lovind centralele electrice și de comunicații. Primii care au avut de suferit au fost oamenii, locuitorii orașului, care au trecut de anul 2014 și credeau că această tragedie îi va ocoli. Era dureros să vezi tot ce se întâmpla acolo.

Mariupol a fost asediat. În oraș rămăseseră vreo 350-400 de mii de oameni. Veneau din localitățile din apropiere. Oamenii nu puteau fi evacuați, trenurile nu circulau, căile ferate erau bombardate. Nu era căldură, nu era comunicare. Orașul a început să degradeze și cădea foarte repede. Oamenii erau în panică nu puteau suna nicăieri”, își amintește jurnalistul.

„Folosind toate resursele, Mariupol a fost încercuit, bombardat de ruși fiecare 20 minute”

Evgeniy Maloletka a surprins mii de scene tragice - copiii și femei răniți, părinți care își varsă amarul la auzul anunțului că ai lor copii nu au putut fi salvați, medici care munceau zi și noapte pentru a salva vieți omenești, oameni disperați, spitale bombardate. Aceste fotografii au făcut înconjurul lumii. Omenirea a aflat adevărul despre războiul din Ucraina, atrocitățile armatei rusești, susține fotoreporterul.

Am trăit în spital o săptămână. Am dormit la podea în saloanele pacienților. Inițial nu au vrut să ne primească, dar au înțeles cât de importantă este documentarea acestei tragedii.

Aproape toate fotografiile făcute atunci și publicate au permis identificarea rudelor. Alți jurnaliști nu erau, toți au plecat. Primeam mii de mesaje, oamenii mă rugau să merg pe anumite adrese pentru a găsi pe mama, bunica, alte rude, dar era imposibil, pentru că oamenii se deplasau dintr-un loc în altul. Stația de pompieri a fost distrusă. Folosind toate resursele, Mariupol a fost încercuit, bombardat de ruși fiecare 20 minute.  
Am reușit să surprindem ce se întâmpla la Maternitate. Fotografiile au apărut în presa internațională și întreaga lume a aflat ce s-a întâmplat la Maternitatea de la Mariupol. În același timp, Rusia și-a inclus propaganda și mă învinuia că totul a fost regizat și că aș fi un terorist informațional.

Nu se știe câți oameni au murit în Mariupol, 25.000 e o cifră mică. Oamenii mureau și de spaimă - stop cardiac, hiperglicemie”, își amintește Maloletka.

A urmat Bucea și Izium. „Mirosul de cadavre îl simt până în prezent”

După Mariupol, fotoreporterul s-a deplasat la Bucea și Izium, localități devastate de atrocitățile armatei rusești: „Oameni împușcați în plină stradă, morminte comune, lacrimi și durere”.  

Toate fotografiile și filmările sunt ca niște cicatrice, inițial crezi că obiectivul te apără de această realitate crudă, dar nu este așa, pentru că muncești asupra acestor imagini, le vezi în repetate rânduri, aceste imagini te influențează. Mirosul de cadavre îl simt până în prezent, încerc să îl dezbată cu țigara”, și-a împărtășit trăirile jurnalistul.

Evgeniy Maloletka ca și mulți alți ucraineni, care au văzut fața adevărată a războiului, este  în căutarea răspunsului la întrebarea: „De ce?”. „Pentru că Rusia vrea să demonstreze că își poate permite orice”, a spus Maloletka.

Întâlnire la Chișinău: „Este important ca oamenii să afle despre acest război din prima sursă”

La întâlnirea cu Evgeniy Maloletka au venit jurnaliști, colegi de breaslă, lideri de opinie, funcționari din Republica Moldova, diplomați acreditați la Chișinău, care au apreciat curajul fotoreporterului și au exprimat solidaritate cu poporul ucrainean.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt al prim-ministrului Republicii Moldova: „Este important ca oamenii din Chișinău, Bălți, Cahul să afle despre acest război din primele surse. După o agresiune îndelungată a Rusiei în Ucraina, observăm că oamenii deja obosesc de aceste noutăți despre război. Sunteți un jurnalist care a văzut pe front realitatea acestei agresiuni militare. Ce le puteți răspunde oamenilor, care zic că în afară de război există și alte probleme? Cum ați răspunde scepticilor, care nu cred că în statul vecin sunt bombardate școli, infrastructura energetică, care pur și simplu, nu văd această problemă sau se străduie să nu o vadă. Cum ați răspunde dumneavoastră acestor oameni, după ce ați văzut moartea pe linia frontului?”

Evgeniy Maloletka: „Nu știu... Să vină în Ucraina și să vadă, să întrebe oamenii, să meargă la Bucea, sau se vor teme să o facă. Poate Ministerul Afacerilor Externe va organiza o delegație pentru cei care nu cred în războiul din Ucraina”.

Andrei Mardari, fotoreporter MOLDPRES: „Ați fost vreodată pus în situația de a alege - să faceți o fotografie bună sau să salvați viața unui om? Există o limită în profesia noastră, adică  surprind mai întâi acest cadru, ulterior, mă voi gândi la ce voi face cu acest om?”.

Evgeniy Maloletka: „Este important unde te afli. Foarte des, acolo unde fotografiem, deja sunt oameni care lucrează. Dacă nu este nimeni alături, primul lucru care îl faci este să acorzi ajutor și să nu fotografiezi. Omul poate avea răni grave și viața lui să se măsoară în secunde sau milisecunde. Este foarte important să îi acorzi ajutor, dar să nu te gândești la fotografie. Fotografia nu salvează viața. Pentru mine viața unui om este mai importantă decât fotografia”.  

Celebrul fotograf de război, jurnalist și regizor ucrainean, Evgeniy Maloletka, este deținător a două premii Pulitzer și a premiului World Press Photo of the Year, co-autor al filmului documentar „20 de zile în Mariupol”, distins în martie curent cu Premiul Oscar. „Fiind ucrainean, pentru mine este crucial să arăt lumii realitatea de pe teren. Raportăm observațiile noastre: adevărul și faptele, ilustrând persistența și curajul ucrainenilor de rând”, a declarat Evgeniy Maloletka.

În Republica Moldova, întrunirile cu fotoreporterul Evgeniy Maloletka, s-au desfășurat pe parcursul săptămînii la Bălți, Chișinău și Cahul. Proiectul „Reportaje de pe linia frontului” a fost lansat în luna noiembrie. Primul invitat a fost corespondentul Radio Europa Liberă din Ucraina, Roman Pahulich - primul jurnalist de război care a relatat după eliberarea Insulei Șerpilor, ocupată de forțele rusești, dar și după incursiunea Ucrainei în regiunea rusească Kursk.

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

img24010333

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!