Peste 450 de salvatori și pompieri vor munci de Crăciun pe stil vechi
09:28 | 07.01.2025 Categorie: Societate
Chişinău, 7 ian. /MOLDPRES/. Peste 450 de salvatori și pompieri vor fi la datorie de Crăciun pe stil vechi. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) vor fi gata să intervină în orice situație de risc și în misiuni de salvare, informează MOLDPRES.
Solicitată de agenție, Liliana Pușcașu, ofițer de presă al IGSU, a menționat că salvatorii îndeamnă oamenii să respecte regulile de securitate pentru a preveni riscurile privind utilizarea surselor de aprindere.
„Oamenii sunt rugați să evite aglomerațiile în lăcașele de cult în special de sărbătoarea Nașterii Domnului, dar și să mânuiască cu grijă luminările în biserici. Pompierii roagă enoriașii care se vor afla în lăcașele de cult să respecte regulile anti-incendiare și să amplaseze luminările în exteriorul clădirii, în locuri special amenajate”, a spus Liliana Pușcașu.
De recomandări au parte și slujitorii bisericești care sunt îndemnați să exploateze cu atenție sursele de încălzire și să verifice echipamentele electrice pentru evitarea defecțiunilor și producerea situațiilor de risc.
„La finalizarea slujbelor, responsabilii sunt rugați să verifice cu atenție încăperile bisericilor pentru a se asigura că nu există dispozitive uitate în priză sau surse de ardere. Pentru ca accesul serviciilor de urgență să nu fie periclitat, acesta trebuie menținut libere, iar căile de evacuare să nu fie blocate”, a afirmat Liliana Pușcașu.
Pentru ca Nașterea Domnului să nu fie umbrită de situații de risc, pompierii îndemnă oamenii să țină cont de regulile de siguranță în propriile gospodării.
„Exploatarea sobelor trebuie să fie efectuată fără încălcări, spațiile să fie permanent aerisite, iar oamenii în etate să fie vizitați de cei apropiați pentru ai ajuta să-și facă focul în sobe. O atenție deosebită este acordată și copiilor, aceștia nu trebuie să fie lăsați de unii singuri cu focul aprins în sobă. În mod repetat angajații IGSU avertizează populația că utilizarea materialului pirotehnic poate deveni periculos, în special dacă focurile de artificii sunt mânuite de cei mici sau adolescenți. Lansarea petardelor poate provoca incendii, arsuri și traumatisme, iar sărbătoarea se poate transforma într-o situație de risc”, a remarcat Liliana Pușcașu.
În caz de situații excepționale, oamenii sunt îndemnați să apeleze Serviciul 112.