ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSP: Risc de holeră și boli diareice acute

09:37 | 16.06.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 16 iun. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a anunțat că monitorizează situația epidemiologică creată în urma distrugerii barajului de acumulare a apei de la Nova Kahovka, de pe râul Nipru, Ucraina și informează despre riscul de apariție a cazurilor de holeră și altor boli diareice acute, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, ca urmare a inundațiilor în anumite regiuni ale țării vecine există un risc semnificativ de apariție a maladiilor transmise prin apă, cum ar fi holera, febra tifoidă și boli transmise de rozătoare: leptospiroza și tularemia.

Totodată, ANSP atenționează că se menține riscul înalt de apariție a cazurilor indigene şi de import al holerei și altor BDA în țară, din cauza migrației intense a populației.

Anual, în perioada mai-septembrie, ANSP monitorizează săptămânal evoluția procesului epidemic la holeră și alte boli diareice acute (BDA) atât în rândul populației, cât și în obiectivele mediului ambiant (râuri, lacuri, iazuri). Conform rezultatelor, în primele 2 săptămâni de la inițierea monitorizării (29.05-11.06.2023) în țară au fost înregistrate 645 de cazuri de boli diareice acute, inclusiv 395 de cazuri în rândul copiilor. Dintre acestea, au fost supuse examenului bacteriologic la Vibrionul holeric 53 de persoane, toți fiind cu rezultatul negativ. Din obiectivele mediului ambiant au fost recoltate 89 de probe de apă, în 15 probe a fost depistat vibrionul neholerigen, care nu cauzează holera, dar poate provoca boli diareice acute.

ANSP atenționează persoanele care vor călători în regiunea Odesa sau la litoralul Mării Negre să respecte recomandările autorităților locale privind locurile admise de recreere și pescuit, de utilizare a surselor sigure de apă potabilă.

Holera este o boală infecțioasă acută din grupul infecțiilor intestinale, provocată de vibrioni (clasic, El-Tor, non-O139), care pătrund în organismul uman prin tractul digestiv, manifestându-se clinic prin simptome de deshidratare, crampe sau convulsii musculare, diaree şi vome repetate, ce duc la dereglări circulatorii şi ale metabolismului hidrosalin.

Foto simbol

img23004825

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!