Serviciul Vamal a lansat proiectul de implementare al Noului Sistem Computerizat de Tranzit
15:33 | 26.09.2023 Categorie: Economie
Chişinău, 26 sep. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a lansat astăzi proiectul de implementare al Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS). Acesta va permite simplificarea procedurilor vamale pentru agenții economici și transportatori în procesul de tranzit al mărfurilor, informează MOLDPRES.
În cadrul evenimentului, șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan, a specificat că proiectul are o importanță majoră în contextul îndeplinirii angajamentelor asumate de R. Moldova în cadrul Acordului de Asociere cu UE, de aderare la Convenția privind regimul de tranzit comun și la Convenția privind simplificarea formalităților în comerțul cu mărfuri.
„Realizarea proiectului de implementare a NCTS va asigura conexiunea sistemului electronic național la Rețeaua Comună de Comunicații a Comisiei Europene, ceea ce va constitui un pas semnificativ în integrarea vamală europeană a R. Moldova, fiind prima aliniere la sistemele informaționale transeuropene. Mulțumim partenerilor europeni pentru suportul acordat în implementarea sistemului. Digitalizarea procedurilor vamale reprezintă o condiție de bază și ne bucurăm că în acest parcurs suntem susținuți de mediul de afaceri, care cunosc beneficiile digitalizării”, a spus Igor Talmazan.
La rândul său, șeful Delegației UE în R. Moldova, Ambasadorul Janis Mazeiks, a apreciat eforturile țării noastre în domeniul vamal. „După obținerea statutului de țară candidat pentru aderarea la UE, aprobarea noului Cod Vamal nu poate fi amânată. NCTS va permite libera circulație a bunurilor între mai multe puncte vamale, cu anumite facilități. Tranzitul vamal este esențial și de interes vital pentru mediul de afaceri, iar noul sistem va reduce procedurile vamale și va permite o circulație mai rapidă a bunurilor”, a afirmat Janis Mazeiks.
La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Olga Golban, a remarcat că implementarea noului sistem reprezintă un efort comun al autorităților naționale și partenerilor europeni. „Mulțumim partenerilor pentru suportul acordat. Simplificarea procedurilor vamale aduce mai multe facilități mediului de afaceri. Lansarea sistemului va permite optimizarea resurselor, astfel încât agenții economici din țara noastră să intensifice relațiile cu UE”, a subliniat Olga Golban.
Costul proiectului este de peste 1 mln de euro. Acesta este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare.