ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mai mulți vârstnici participă la cursuri de formare în cadrul proiectului „Universitate pentru vârsta a treia”

14:24 | 02.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 2 oct. /MOLDPRES/. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani participă la cursuri de formare desfășurate de Universitatea de Stat din Moldova (USM) în cadrul proiectului „Universitate pentru vârsta a treia”, lansat astăzi la Chișinău. Măsură este inclusă în Programul național privind îmbătrânirea activă și sănătoasă pentru anii 2023-2027, informează MOLDPRES.

Programul se axează pe extinderea oportunităților de educație de-a lungul vieții. Acesta reprezintă o formulă de educație adaptată pentru femeile și bărbații în etate. În așa mod, persoanele vârstnice vor avea acces la oportunități de educație, într-un mediu favorabil pentru îmbătrânirea activă, vor fi susținute și motivate să fie în continuare active și implicate în viața socială. Conceptul este implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, USM, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și Fundația unei companii de telefonie mobilă.

În cadrul evenimentului, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a specificat că în Republica Moldova există mai puține oportunități pentru vârstnici decât în statele europene. „Ne propunem ca acest program pilot să fie o experiență utilă. Mulțumim participanților pentru implicare și pentru că au aplicat la acest proiect. Ne dorim să extindem această inițiativă minunată. Ministerul promovează procesul de îmbătrânire activă pentru a dezvolta abilități și potențialul vârstnicilor”, a spus Alexei Buzu.

La rândul său, rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a remarcat că la baza creării acestui program a stat experiența altor state. „Sunt sigur că acest proiect este unul viabil și va aduce rezultate importante. Ne bucurăm că reveniți în aule într-un nou format. Acest proiect este unul frumos și ambițios, care promovează programe de educație, precum și socializarea în rândul vârstnicilor. Mulțumim partenerilor pentru suportul acordat în cadrul acestui proiect”, a afirmat Igor Șarov.

Cursurile se vor desfășura în perioada octombrie curent - aprilie 2024. La această etapă se vor organiza gratuit cursurile: „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Stare de bine și comunicarea între generații”. Durata unui curs este de 12 ore (1 oră = 45 min), cu întâlniri o dată sau de două ori pe săptămână, durata unei întâlniri fiind de 90 de minute.

img23007683

img23007683

img23007683

img23007683

img23007683

img23007683

img23007683

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!