ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Conducerea țării a adresat mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Educației

12:34 | 05.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Conducerea țării a adresat astăzi mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, transmite MOLDPRES.

Președintele Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare profesorilor din întreaga țară. „La mulți ani, dragi profesori ai Moldovei!”, a scris șefa statului pe o rețea de socializare.

La rândul său, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a menționat că dascălii sunt cei care călăuzesc generații întregi, prin misiunea onorabilă pe care o au. „Trebuie să facem tot posibilul să asigurăm condiții mai bune pentru profesori. Să ne asigurăm că aceștia se ocupă mai mult de copii decât de hârtii. Să luptăm public pentru dascăli și să promovăm educația și onoarea meseriei de pedagog. Să facem schimbările necesare, chiar dacă pe alocuri nepopulare, dar la sigur în beneficiul copiilor și al dascălilor. Vă mulțumim pentru tot ce faceți!”, a specificat Igor Grosu.

Cu ocazia sărbătorii, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, și-a exprimat recunoștința pentru efortul semnificativ pe care profesorii îl depun zi de zi pentru educarea tinerei generații. „Ziua Profesorului ne amintește, an de an, câtă apreciere meritați. Rolul dumneavoastră este crucial atunci când discutăm despre modelarea prezentului și viitorului aceste țări. Doar împreună vom putea edifica o societate prosperă, pașnică, solidară, liberă și puternică. Vă mulțumim pentru dedicare, răbdare și perseverență, în pofida dificultăților cu care se confruntă sistemul de învățământ din țara noastră. Rămân încrezător că veți reuși să contribuiți la dezvoltarea și realizarea potențialului copiilor noștri, astfel încât aceștia să devină cetățeni demni ai Republicii Moldova. Echipa Ministerului Educației și Cercetării va depune tot efortul pentru a vă sprijini în acest parcurs, deloc ușor. Sincere felicitări! Sănătate, inspirație și creativitate!”, a remarcat Dan Perciun.

Ziua Mondială a Educației, marcată anual la 5 octombrie, a fost instituită în anul 1994 de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Aceasta marchează semnarea, în 1966, a Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor. Această recomandare, alături de cea privind învăţământul superior, din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

img23007790

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!