ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În ajunul hramului Chișinăului. Expoziție dedicată patrimoniului arheologic al orașului

10:28 | 11.10.2023 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul de Istorie a orașului Chișinău va avea loc vineri, 13 octombrie, la ora 15.00, vernisajul expoziției de fotografii și o masă rotundă cu genericul „Patrimoniul arheologic al Chișinăului”, cu prilejul sărbătorii Hramului orașului, în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Muzeul de Istorie a orașului Chișinău sub egida Direcției generale cultură și patrimoniu cultural, în colaborare cu Agenția Națională Arheologică.

Potrivit directorului muzeului Valeria Suruceanu, orașul Chișinău rămâne a fi puțin cunoscut din punct de vedere arheologic. Acest lucru se datorează suprapunerii straturilor culturale și a etapelor de locuire, situație în care clădirile și amenajările noi le înlocuiesc pe cele vechi, făcând imposibilă o cercetare arheologică în teren. Cu toate aceste, pas cu pas, trecutul acestui loc este scos la lumină de către cercetători.

Primele cercetări arheologice în extravilanul orașului Chișinău au fost realizate în perioada sovietică. Atunci a fost descoperit un sit ce datează din prima epocă a fierului (sec. XII-X). Ulterior au fost efectuate alte cercetări și sondaje arheologice, care au completat tabloul istoric, fiind identificate peste 70 de situri, de la așezări preistorice și morminte tumulare, la tezaure și depozite monetare. O etapă importantă în istoricul cercetării arheologice de pe teritoriul Chișinăului a fost efectuarea săpăturilor de salvare din anii 2009-2010 din Valea Morilor, unde a fost identificată o stațiune paleolitică, inclusiv schelete de mamuți.

În ultimii ani au fost efectuate o serie de intervenții arheologice de salvare în zona Nucleului Istoric al orașului Chișinău. Aceste cercetări ne ajută să înțelegem mai bine modul de evoluție a urbei, să înțelegem anumite aspecte ce țin de modul de viață, ocupațiile, nivelul de dezvoltare economic, social și cultural al locutorilor Chișinăului din trecut. Pe parcursul anilor 2020-2021, Agenția Națională Arheologică, a realizat mai multe sondaje în zonele Parcului I. Zaikin, bd. Grigorie Vieru și proximitatea Memorialului Eternitate. Artefactele descoperite datează din perioada modernă și reflectă nemijlocit trecutul orașului Chișinău. Obiectele descoperite în cadrul acestor investigații, au fost transmise de către Agenția Națională Arheologică, în primăvara anului 2023, Muzeului de Istorie a orașului Chișinău pentru a fi conservate și expuse publicului larg, în scopul promovării şi valorificării patrimoniului arheologic al orașului.

Vernisajul expoziției va fi urmat de o masă rotundă cu participarea specialiștilor în materie, Svetlana Pociumban, șef Direcție patrimoniu cultural a Ministerului Culturii, Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice, Ion Tentiuc, doctor în arheologie, Sergius Ciocanu, doctor în arhitectură ș.a. Evenimentul se va încheia cu un recital de muzică clasică instrumentală, susținut de elevi de la Școala de Arte „Alexei Stârcea”, conducător Irina Bogataia.

img23007968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!