ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Şefa statului a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale

15:39 | 11.10.2023 Categorie: Politică

Chişinău, 11 oct. /MOLDPRES/. Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune propuse pentru consolidarea securității naționale și a securității fiecărui cetățean. Programul a fost anunţat după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), transmite MOLDPRES.

În contextul războaielor sângeroase declanşate în Ucraina şi în Israel, şefa statului a declarat că „Moldova îşi poate proteja cetăţenii doar fiind de partea luminoasă a omenirii, a lumii libere şi democratice”.  

„Proiectul Strategiei Securității Naționale se bazează pe trei obiective care prevăd securitatea fiecărui cetăţean, ceea ce înseamnă că ţara noastră trebuie să fie protejată şi sigură în faţa oricăror provocări. De asemenea, vom crea un stat puternic şi respectat, cerând lumii să ne respecte, inclusiv Federaţiei Ruse, care ne încalcă suveranitatea în ultimii ani. Vom adera la Uniunea Europeană, unde pacea este garantată şi vom contribui împreună la menţinerea păcii pe întreg continentul”, a relevat Maia Sandu.

Potrivit şefei statului, îndeplinirea acestei strategii este un lucru comun şi înseamnă scoaterea Moldovei de sub ameninţare şi riscul de a fi următoarea dacă cade Ucraina.

Preşedintele a punctat şi direcţiile principale pe care se va baza strategia. Printre acestea sunt sporirea sectorului investiţiilor, progresul gradual al soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean, parteneriate de securitate cu ţări prospere, lupta cu corupţia, consolidarea Armatei Naţionale ş.a.

„Moldovenii trebuie să se simtă în siguranţă acasă. Moldova vrea să fie în relaţii bune cu toată lumea, însă nu şi cu statele care ne vor răul şi ne şantajează pe orice cale”, a rezumat şefa statului.

img23007984

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!