ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fostul Procuror General Alexandr Stoianoglo va cere CSP-ului să îi revadă cazul

17:08 | 24.10.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 24 oct. /MOLDPRES/. Fostul Procuror General,  Alexand Stoianoglo, a venit astăzi cu detalii după ce CtEDO s-a pronunțat pe cazul lui și a anunțat că va cere Consiliului Superior al Procuraturii /CSP/ să îi revadă cazul, comunică MOLDPRES.

Fostul șef de la procuratură susține că la CtEDO mai este o plângerea care îl vizează, privind arestul ilegal și urmărirea penală. El a menționat că deoarece au fost operate mai multe modificări în legislație, va veni împreună cu apărătorul său cu mai multe soluții pentru punerea în aplicare a hotărârii emise deja de CtEDO.

„Să își repare gafa, să revadă din nou această chestiune, să-l repună pe Stoianoglo în posibilitatea examinării corecte a acelei plângeri. Să îi ofere posibilitatea de a veni cu probe, pentru că la momentul actual nu există o altă cale de a repara greșeala. Această chestiune cu siguranță va fi pusă pe masa comitetului de miniștri a Consiliului Europei”, a spus Victor Munteanu, avocatul lui Stoianoglo.

Stoianoglo a precizat că restabilirea sa în funcție depinde de Președinție și a menționat că va ataca în instanță decretul președintelui Maia Sandu.

„Decizia emisă de președinte am atacat-o în mod administrativ. Mâine-poimâine ne adresăm în instanța de judecată cu cerere pentru anularea decretului președintelui. În ceea ce privește restabilirea în funcție, depinde de doamna președintă. Cred că în situația actuală este imposibil. Eu cred că deciziile aplicate în privința mea sunt ilegale”, a opinat Stoianoglo.

Recent, CtEDO a publicat o hotărâre în care a constatat în cazul suspendării din funcție a fostului Procuror General Alexandr Stoianoglo, „violarea dreptului de acces la instanță – imposibilitatea Procurorului General de a contesta suspendarea sa, determinată de procedurile penale inițiate împotriva acestuia”.

Alexandr Stoianoglo a venit la conducerea Procuraturii Generale în noiembrie 2019, iar în octombrie 2021, împotriva acestuia a început cercetarea penală. Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianolgo, a fost demis la doi ani de când a fost reținut.

img23008368

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!