ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO USMF „Nicolae Testemițanu” a lansat campania națională „Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic”

12:03 | 23.11.2023 Categorie: Societate

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” a lansat campania națională „Prevenirea traumatismelor și siguranța copiilor în trafic”. Evenimentul a avut loc la Liceul teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, transmite MOLDPRES.

La eveniment au participat elevi din clasele I-a și clasele mai mari, precum și cadre didactice ale instituției. Acțiunea a fost organizată de către Departamentul Medicină Preventivă (DMP) al USMF „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Organizația Mondială a Sănătății. Acțiunea are drept scop informarea privind respectarea regulilor de circulație pentru prevenirea traumatismelor rutiere în rândul copiilor şi sporirea gradului de siguranță în trafic.

Conferențiarul universitar Angela Cazacu-Stratu din cadrul DMP a specificat că acțiunea de informare este la a II-a ediție, însă deja are rezultate. „Potrivit datelor poliției, numărul de accidente și al copiilor implicați în acestea este în scădere, fapt ce denotă că informarea este o forță cu impact pozitiv asupra societății, în special asupra minorilor”, a afirmat Angela Cazacu-Stratu. 

În cadrul evenimentului de lansare, organizatorii au desfășurat mai multe activități interactive – întrebări blitz, ghicitori, jocuri – la care elevii au răspuns, astfel etalându-și cunoștințele privind regulile generale de circulație rutieră, dar și recunoscând unele încălcări pe care le comit. Spre final, elevii au primit materiale informative și accesorii reflectorizante pentru ghiozdan sau haina groasă, pentru a fi vizibili în trafic, în special noaptea și în perioada rece a anului.

De asemenea, reprezentanții INSP le-au prezentat elevilor un autovehicul al MAI, în care le-au permis să includă sirena și girofarul și i-au îndemnat să aibă încredere în polițiști, aceștia declarându-se a fi prietenii copiilor. 

Campania de informare se va desfășura până pe data de 26 noiembrie, perioadă în care studenții USMF „Nicolae Testemițanu” de la programul de studii Sănătate publică și specialiști ai Direcției poliție de patrulare a INSP vor disemina informații și materiale promoționale la acest subiect. 

Inițiativa este susținută de proiectul internațional „iCREATE: Sporirea capacității de cercetare în Europa de Est”, finanțat de institutele naționale de sănătate din SUA, ce are drept scop sporirea capacității de cercetare și prevenire a traumatismelor și violenței în trei țări în curs de dezvoltare: Armenia, Georgia și Republica Moldova.

img23009471

img23009471

img23009471

img23009471

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!