ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO Expozițiile specializate „Antreprenor Expo” și „Expo Mobila”, inaugurate la Chișinău

15:22 | 23.11.2023 Categorie: Economie

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Peste 100 de companii din diverse domenii ale economiei participă la cea de-a II-a ediție a Expoziției „Antreprenor Expo”, inaugurată astăzi la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo”. Concomitent, Moldexpo găzduiește și cea de-a XXI-a ediție a Expoziției internaționale specializate de mobilă, echipamente, scule, materiale și accesorii pentru producția de mobilier „Expo Mobila”, transmite MOLDPRES.

„Antreprenor Expo” este o platformă de referință pentru promovarea și susținerea afacerilor mici și mijlocii din țară. Ediția curentă reunește peste 100 de companii autohtone, acoperind domenii diverse precum industria alimentară, cea ușoară, turismul, construcțiile, energia alternativă. Prin multiplele oferte, expoziția se conturează, în premieră, drept un târg de servicii. O noutate a evenimentului reprezintă businessul de familie, care tot mai mult se afirmă în țara noastră.

Vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a afirmat că autoritățile au implementat mai multe reforme pentru susținerea mediului de afaceri. „Noi nu merităm titlul de una dintre cele mai sărace țări din Europa. Vrem să creăm un mediu deschis afacerilor, în special antreprenorilor mici, care sunt la început de cale. În acest an, am economisit antreprenorilor aproximativ 1 mlrd de lei, doar prin efortul nostru de a reduce birocrația. Banii au rămas în conturile oamenilor de afaceri pentru a-i investi în dezvoltare. În plus, 50 la sută dintre serviciile publice pentru antreprenori au fost digitalizate”, a spus Dumitru Alaiba.

Șeful adjunct pentru cooperare al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Adam Grodzicki, a menționat că atât în Uniunea Europeană, cât și în Republica Moldova, întreprinderile mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a creșterii economice și sunt considerate pe bună dreptate forța motrice principală pentru creșterea economică sustenabilă și incluzivă.

Directorul general al Moldexpo, Carolina Chiper, a afirmat că „Antreprenor Expo” a fost lansată acum un an în susținerea oamenilor de afaceri, iar la ediția curentă, numărul participanților a fost practic dublat.  

Tot astăzi la Moldexpo a fost inaugurată și expoziția „Expo Mobila”, care a fost reluată după o pauză de trei ani. Aceasta reunește peste 30 de participanți din Republica Moldova și din România, care prezintă vizitatorilor cele mai avantajoase oferte, inclusiv mobilă pentru casă, pentru sectorul HoReCa, pentru oficii și pentru diverse instituții.

Directorul executiv al Uniunea Producătorilor de Mobilă din Moldova, Eduard Scutaru, a spus că industria mobilei din țara noastră este fără îndoială unul dintre motoarele de dezvoltare ale economiei naționale clasându-se în top 5 cele mai puternice industrii, cu exporturi de circa 150 mln de dolari. Potrivit sursei citate, mobilierul moldovenesc a captat atenția piețelor internaționale, iar în prezent 2/3 dintre exporturi au ca destinație România. 

Expozițiile vor fi deschise până duminică, 26 noiembrie. 

img23009481

img23009481

img23009481

img23009481

img23009481

img23009481

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!