Vicepremierul Vladimir Bolea a participat la cea de-a 16-a Conferință a miniștrilor Agriculturii de la Berlin
10:14 | 22.01.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 22 ian. /MOLDPRES/. Peste 60 de miniștri ai Agriculturii, printre care și vicepremierul Vladimir Bolea, împreună cu reprezentanți ai mai multor organizații internaționale, s-au reunit la cea de-a 16-a Conferință a miniștrilor Agriculturii pentru a discuta despre modul în care pot fi îmbunătățite practicile agricole și sporită securitatea alimentară în lume. Reuniunea a avut loc în cadrul expoziției GreenWeek-2024 (Săptămâna Verde), care s-a desfăşurat în perioada 18-21 ianuarie, la Berlin, Germania, transmite MOLDPRES.
Participanţii la forum au agreat mai multe angajamente, inclusiv implementarea dreptului omului la hrană: hrana adecvată trebuie să fie disponibilă și accesibilă tuturor. Implementarea Ghidurilor voluntare ale FAO privind dreptul la hrană ar trebui consolidată și făcută și mai bine cunoscută.
„Transformarea durabilă și rezistentă a sistemelor alimentare: miniștrii s-au angajat să accelereze transformarea către o agricultură durabilă, locală, adaptată la locație și rezistentă pentru a atinge ODD 2 „Foametea Zero” și alte obiective de durabilitate ale Agendei 2030. Protecția climei și biodiversitatea: Abordările agroecologice, agricultura ecologică, sistemele agroforestiere și economia circulară ar trebui să contribuie la stoparea crizei climatice și a pierderii biodiversității. Ar trebui promovate ciclurile regionale și lanțurile regionale de aprovizionare, precum și consumul durabil”, indică rezoluţia miniştrilor Agriculturii.
De asemenea, este necesară consolidarea grupurilor vulnerabile: grupurile vulnerabile sunt afectate în special de insecuritatea alimentară, malnutriție și crize multiple și, prin urmare, ar trebui consolidate. Participarea egală, în special a tinerei generații și a femeilor, este crucială. La fel şi consolidarea rolului femeilor în sectorul agricol: tratamentul inegal ar trebui redus prin consolidarea femeilor în agricultură, inclusiv în funcții de conducere. Femeile ar trebui să aibă un acces mai bun la pământ și resurse.
Un subiect important pus în discuţie ţine de reducerea în jumătate a risipei alimentare globale: până în 2030, risipa alimentară și pierderile ar trebui reduse drastic de-a lungul întregului lanț valoric. Pe lângă obiectivele concrete, aceasta necesită măsuri eficiente, or, pierderile și risipa de alimente trebuie măsurate și toți actorii trebuie să fie implicați activ - de la producția primară până la gospodăriile private.
„Îmbunătățirea managementului îngrășămintelor și al protecției culturilor: producția și utilizarea durabilă a îngrășămintelor ar trebui consolidate pentru a stabiliza recoltele și a evita o penurie globală a aprovizionării. Gestionarea îngrășămintelor ar trebui să facă parte din managementul integrat și durabil al solului. Țările din sudul global ar trebui sprijinite în producția durabilă de îngrășăminte”, rezumă documentul.