ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MOLDOVA EUROPEANĂ // Ministrul Energiei, Victor Parlicov: „Avem toate șansele să devenim parte din piața energetică europeană încă înainte de a deveni membri ai UE”

09:30 | 14.05.2024 Categorie: Interviuri, Comentarii, Evenimente

*Republica Moldova a depus, pe 3 martie 2022, cererea de aderare la Uniunea Europeană

* Republica Moldova a obținut, pe 23 iunie 2022, statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană

*Consiliul European a decis, pe 14 decembrie 2023, să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova

*Republica Moldova se află în plin proces de evaluare a gradului de conformitate a legislației naționale cu cea a Uniunii Europene, o primă etapă pentru aderarea statului nostru la UE

*Autoritățile își propun ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030

Interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către ministrul Energiei, Victor Parlicov

MOLDPRES: Domnule ministru, Victor Parlicov, Republica Moldova a trecut în ultimii doi ani, de la declanșarea războiului în Ucraina, prin transformări radicale în domeniul energetic. Care sunt în prezent cele mai importante preocupări ale instituției pe care o conduceți?

Victor Parlicov: Odată cu depășirea crizei energetice, în mare parte generată de Rusia, Republica Moldova și-a demonstrat reziliența în domeniul energetic și a diversificat sursele de aprovizionare cu resurse energetice, cu sprijinul esențial al partenerilor noștri occidentali, atât politic, cât și financiar și, nu în ultimul rând, cu expertiză. Acest lucru ne-a permis să ne preocupăm de planuri de dezvoltare pe termen lung, care să asigure consumatorii din țară cu energie sigură, sustenabilă și la prețuri competitive și accesibile. Eu cred că, după mai bine de un an de la înființarea Ministerului Energiei, avem cu ce ne mândri pe toate domeniile de responsabilitate. Pe piața gazelor naturale, care legal era liberalizată din 2016, trecem acum într-o nouă epocă, de la un singur furnizor cu un singur preț, la multipli furnizori cu prețuri diferite și cu oportunități pentru diverse tipuri de consumatori. Pe Bursa Română de Mărfuri, activă la Chișinău prin BRM East Energy, deja se tranzacționează gaze naturale, procurate inclusiv de „Moldovagaz” la prețuri mai mici decât ne oferă contractul cu „Gazprom”. Pe segmentul de energie electrică, avansăm cu construcția interconexiunilor cu România, astfel încât să ne integrăm pe piața europeană de energie. În acest an va fi lansată la Chișinău și OPEM - filiala bursei române de energie, OPCOM – ce va operaționaliza piețele de energie pe parcursul zilei și pentru ziua următoare, cuplate la piața română și prin aceasta la piața europeană. Anul trecut s-a dublat puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile și, la începutul anului, constituia 343 MW. În curând, însă, vom lansa licitațiile pentru construcția centralelor mari de regenerabile – 165 MW de parcuri eoliene și fotovoltaice, care vor atrage în economie investiții de aproape 200 mln. euro. În domeniul eficienței energetice, am lucrat la lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial, gestionat de Centrul Național pentru Energie Durabilă. Acesta va investi în următorii trei ani circa 1,4 miliarde lei în reducerea costurilor energetice pentru aproape 9 mii de locuințe. Peste 507 mii de metri pătrați de locuințe vor fi supuse renovărilor care vor conduce la economii de energie de până la 40%. Avansăm și pe sectorul termoenergetic, în prezent este în curs licitația pentru construcția a două centrale termoelectrice în regim de cogenerare cu motoare eficiente cu ardere internă. Acestea vor contribui și la producerea energiei de echilibrare a sistemului energetic. În paralel, lucrăm la transpunerea legislației europene în sectorul energetic și toate aceste acțiuni au ca obiectiv să devenim o țară neutră din punct de vedere a carbonului către anul 2050, de rând sau chiar înainte de Uniunea Europeană.

MOLDPRES: Spuneți-ne, vă rugăm, de ce malul drept al Nistrului nu mai consumă, începând din anul 2022, gazele companiei rusești „Gazprom” și de ce a fost importantă sincronizarea sistemului energetic autohton cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport (ENTSO-E)?

Victor Parlicov: În noiembrie 2022, Rusia a organizat un stress test foarte dur pentru sistemul energetic moldovenesc. „Gazprom” a redus unilateral livrările de gaze naturale, iar Centrala de la Cuciurgan, controlată de Rusia, a refuzat să livreze energie electrică. Atunci aveam de ales dacă să consumăm volumele de gaze pe malul drept al Nistrului, să le împărțim cu malul stâng sau să le transmitem regiunii transnistrene. Atunci, s-a renunțat la gazele rusești, fiind procurate gaze de pe piața europeană și mai nou, chiar din Statele Unite, la prețuri mai mici decât ne oferea „Gazprom”. În tot acest timp, am economisit circa 60 de milioane de dolari față de prețul de la „Gazprom”. Decizia de a procura gaze de la alți furnizori are rațiuni economice, dar și de securitate. Dacă până acum depindeam de un singur furnizor, care dicta regulile, iar prețurile puteau fi însoțite de condiții politice, acum acest furnizor poate veni pe piața noastră, dacă vrea, de rând cu mulți alții și să demonstreze că este competitiv. Totodată, cumpărând energie de la Centrala de la Cuciurgan și nu doar din România, am economist alte 20 de milioane de dolari consumatorilor noștri și am menținut stabilitatea socială în regiune. Sincronizarea cu ENTSO-E a fost o decizie în primul rând politică și a fost una extraordinară, căci în mod normal acest proces durează zeci de ani, iar în cazul Moldovei și al Ucrainei a luat doar trei săptămâni. Acest lucru ne-a permis să menținem lumina aprinsă în casele oamenilor, economia în funcțiune, atunci când Rusia bombarda sistemul energetic ucrainean, în 2022. A fost un punct de cotitură în asigurarea securității și stabilității sistemului energetic al Republicii Moldova, iar acum sistemele electroenergetice ale Republicii Moldova și a Ucrainei (UA) funcționează ca un singur bloc de control în cadrul rețelei europene a operatorilor sistemelor de transport a energiei electrice. Pe viitor, sincronizarea rețelelor electroenergetice din Republica Moldova cu ENTSOE ne permite să diversificăm sursele și rutele de aprovizionare cu energie electrică și să asigurăm securitatea energetică în regiune.

MOLDPRES: La sfârșitul anului curent expiră contractul privind tranzitul gazelor naturale rusești pe teritoriul Ucrainei. Ce riscuri există pentru regiunea transnistreană, care consumă în continuare gaze rusești, și ce măsuri are în vedere Chișinăul pentru a nu lăsa locuitorii de pe malul stâng al Nistrului în frig și beznă în plină iarnă?

Victor Parlicov: La Chișinău există voință politică de a menține stabilitatea în regiunea transnistreană și noi nu vom obstrucționa furnizarea de gaze de către „֦Gazprom”, chiar și după expirarea contractului cu Ucraina. Însă sunt necesare soluții alternative, dacă nu se vor putea transporta gaze pe ruta tradițională dinspre est direct în regiunea transnistreană. Din punct de vedere tehnic, este posibilă livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană prin intermediul rutei „Turkish Stream” și apoi prin ruta Transbalcanică în regim revers fizic.

MOLDPRES: Recent, la Congaz au început lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești – Chișinău. Totodată, se lucrează la următoarele linii de interconectare cu România: Bălți-Suceava și Strășeni-Gutinaș. Când estimați că aceste obiective vor deveni funcționale și ce beneficii vor aduce acestea consumatorilor din R. Moldova?

Victor Parlicov: Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Vulcănești – Chișinău, construcția căreia deja a început, ne va permite să sporim securitatea energetică a țării și să asigurăm aprovizionarea cu energie electrică a consumătorilor din Republica Moldova. Linia Vulcănești-Chișinău ar urma să fie dată în exploatare până la finele anului 2025. Totodată, în prezent lucrăm la alte două linii de interconectare cu România, LEA Bălți-Suceava și LEA Strășeni-Gutinaș. Pentru prima, Parlamentul a ratificat acordul de creditare și pregătim lucrările comisiei speciale pentru declararea utilității publice și alocarea terenurilor necesare. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ne acordă un credit de 30,8 milioane de euro, Banca Europeană de Investiții alte 30,8 milioane, iar Uniunea Europeană un grant în valoare de 15,4 milioane de euro, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate. Cea de-a treia linie electrică de înaltă tensiune ce ne va interconecta cu România între Strășeni și Gutinaș este finanțată de Guvernul Statelor Unite prin USAID, la 30 aprilie fiind semnat și memorandumul în acest sens. Finalizarea lucrărilor de construcție a LEA Bălți – Suceava, conform acordului semnat, se planifică pentru sfârșitul anului 2027, iar construcția LEA Strășeni - Gutinaș va începe în anul 2025.

MOLDPRES: „Operatorul Pieței de Energie M”, subsidiara bursei de energie OPCOM din România, a obținut licența pentru activitatea de operare pe piața energiei electrice din Republica Moldova. Totodată, Bursa Română de Mărfuri, prin compania sa de la Chișinău, a anunțat recent operaționalizarea cu succes a primei platforme electronice destinată achiziționării de gaze naturale. Ce înseamnă acest lucru pentru consumatorii din R. Moldova?

Victor Parlicov: După lansarea filialei OPCOM la noi, vor fi setate piețele de energie pe termen scurt – intra-day și pentru ziua următoare, ceea ce va permite tranzacționarea orară a energiei electrice pe piața angro, având prețuri diferite. Aceasta reprezintă o premisă pentru introducerea tarifelor diferențiate în funcție de ora de consum și integrarea a mai multă energie din surse regenerabile în sistemul nostru energetic. Asta se va întâmpla după exemplul piețelor europene de energie, în care noi ne integrăm - cu multipli furnizori care concurează între ei și, într-un final, oferă prețuri mai competitive consumatorilor.

MOLDPRES: În primele două zile ale lunii aprilie, consumatorii din Republica Moldova (malul drept al râului Nistru) au utilizat gaze din Statele Unite ale Americii, livrate prin portul grecesc Alexandroupolis. Este vorba despre un volum de testare cu gaze naturale lichefiate (LNG), importate de „Energocom” de la compania grecească DEPA. Ce perspective oferă această premieră pentru R. Moldova?

Victor Parlicov: Scopul principal al acestei achiziții de test, după cum prevede Strategia energetică a Republicii Moldova până în anul 2030, este asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, a tipurilor de purtător (gaz convențional, neconvențional, gaz natural lichefiat) şi prin depozite de stocare, concomitent cu consolidarea rolului Republicii Moldova de culoar de tranzit al gazelor naturale către depozitele subterane din Ucraina și spre consumatorii din țările europene.

MOLDPRES: Având în vedere schimbările de pe piața energetică, ce rol va mai avea compania „Moldovagaz”, care aparține de „Gazprom”, pe piața energetică a R. Moldova?

Victor Parlicov: Cum am spus și mai devreme, dacă timp de 30 de ani am fost obișnuiți cu un singur furnizor de gaze naturale, care putea dicta condiții politice atunci când noi vorbeam de energie, acum intrăm într-o nouă eră pe piața gazelor. Mai mulți furnizori europeni de gaze se înregistrează în Moldova, iar S.A „Moldovagaz” în calitate de furnizor de serviciu public le poate procura de la oricare dintre aceștia. O astfel de licitație deja a fost desfășurată în luna aprilie pentru a procura cantitățile necesare pentru luna mai.

MOLDPRES: Domnule Parlicov, un rol important în asigurarea securității energetice a R. Moldova îi poate reveni producerii energiei din surse regenerabile. La începutul anului curent, Ministerul Energiei a publicat calendarul licitațiilor pentru construcția capacităților mari de energie regenerabilă, având drept obiectiv construcția parcurilor eoliene și fotovoltaice mari, despre care ați vorbit. Sunt interesate companiile străine să investească în sectorul energetic din Republica Moldova?

Victor Parlicov: Noi, la Ministerul Energiei, urmărim un interes sporit din partea companiilor străine să investească în sectorul energetic din Republica Moldova. Ne bucurăm să observăm acest lucru, iar eforturile noastre sunt concentrate în organizarea unui proces cu maximă transparență și corectitudine. Am demonstrat această convingere pe parcursul consultărilor publice asupra legii privind sursele de energie regenerabilă ce face posibilă organizarea acestor licitații. Vrem să ne ținem de acest principiu și în continuare, pentru a consolida încrederea în autoritățile statului. De asemenea, pentru a stimula participarea companiilor străine, chiar recent, la 25 aprilie a fost organizat un atelier de lucru, în care am discutat documentația de licitație inclusiv cu reprezentanți ai companiilor străine. Am simplificat foarte mult condițiile de participare la licitațiile privind oferirea statutului de producător eligibil mare. De exemplu, investitorii vor avea posibilitatea de a trimite cererile și propunerile în format electronic, vor putea participa și companii nerezidente, iar numărul de documente de autorizare necesare a fost redus. Astfel, urmărim obiectivul de a asigura echilibrul între interesul privat care contribuie la dezvoltarea pieței, pe de o parte, și interesul consumatorului, de a avea un preț accesibil la energie, de altă parte.

MOLDPRES: De la independență încoace, R. Moldova a avut o singură alternativă – gaze din Federația Rusă și energie electrică din regiunea transnistreană. În ultimii doi ani, autoritățile au căutat surse alternative de asigurare a R. Moldova cu resurse energetice. Dvs. ați spus recent că R. Moldova poate deveni parte a pieței energetice comune a UE înainte de a deveni stat membru al UE. Ce ar putea oferi piața energetică a UE consumatorilor din R. Moldova, în comparație cu ceea ce au avut până nu demult, până la declanșarea războiului din Ucraina?

Victor Parlicov: Uniunea Europeană este o piață matură, cu reguli clare pentru toată lumea, și cu o grijă specială pentru protecția consumatorilor. Acest lucru ni-l dorim și noi pentru cetățenii noștri. Prin construcția infrastructurii fizice de interconectare, dar și prin transpunerea legislației europene și operaționalizarea platformelor electronice de tranzacționare, Republica Moldova se cuplează cu piețele europene. Am spus, avem toate șansele să devenim parte din piața energetică europeană încă înainte de a deveni membri ai UE. Uniunea Europeană este lider în promovarea energiei regenerabile și decarbonizarea economiei, având obiectivul de a avea emisii nete zero de gaze cu efect de seră către anul 2050. Aliniindu-ne la aceste obiective, creăm noi oportunități de afaceri în Republica Moldova și punem bazele pentru o creștere economică verde.

Domnule ministru al Energiei, Victor Parlicov, vă mulțumim pentru interviu!

Reporter: Natalia Sandu

img24003468

img24003468

img24003468

img24003468

img24003468

img24003468

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!