ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul slovac rănit ieri prin împușcare, poate vorbi, dar starea sa rămâne critică, afirmă preşedintele ales al Slovaciei

19:38 | 16.05.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 16 mai. /MOLDPRES/. Premierul slovac Robert Fico, rănit grav după tentativa de asasinat de miercuri, poate vorbi, dar starea este în continuare "foarte critică", a declarat preşedintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, după ce l-a vizitat la spital şi a avut un scurt dialog cu el, relatează agenţiile TASR şi EFE, citate de Agerpres și Moldpres. 

"Mi s-a permis să vorbesc cu el doar câteva minute, întrucât în starea în care se află are nevoie de calm şi odihnă", a declarat Pellegrini, un vechi aliat al lui Fico ce a câştigat alegerile prezidenţiale din aprilie şi urmează să preia luna viitoare postul de preşedinte ocupat în prezent de liberala Zuzana Caputova.

"Orele şi zilele următoare vor fi cele mai dificile şi importante" pentru Fico, a adăugat Pellegrini, adresându-se presei la spitalul F.D. Roosevelt din oraşul Banska Bystrica, unde Fico este internat după ce un bărbat în vârstă de 71 de ani nemulţumit de politicile noului premier a tras miercuri cu un pistol asupra acestuia la ieşirea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova.

"Şeful guvernul a trecut cu puţin pe lângă moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi ajuns doar la câţiva centimetri de locul unde au pătruns, am fi vorbit despre alte lucruri", a explicat preşedintele ales.

El a mai spus că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit atacului şi i-a urat o însănătoşire grabnică. În urma unei intervenţii chirurgicale ce a durat cinci ore, medicii au reuşit să-i oprească hemoragia provocată de un glonţ care i-a străpuns stomacul.

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula şi care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său. Mai mult, suspectul a spus că este mândru de atacul său armat şi a pretins că dorea dorea să-i facă rău lui Fico, nu să-l ucidă.

 

img24003614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!