ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele CC, Domnica Manole: Curțile Constituționale sunt cele mai potrivite pentru a impune respectarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat în beneficiul cetățenilor

12:36 | 22.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 22 mai. /MOLDPRES/. Curțile Constituționale sunt cele mai potrivite pentru a impune respectarea principiului separației și echilibrului puterilor în stat în beneficiul cetățenilor. Declarația a fost făcută astăzi de președintele CC, Domnica Manole, în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), care se desfășoară în perioada 22-23 mai, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Evenimentul găzduiește peste 100 de participanți străini, președinți și judecători ai Curților Constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt, precum: președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, președintele Comisiei de la Veneția, Claire Bazy Malaurie, reprezentanți ai Curții de Justiție a Uniunii Europene, reprezentanți ai asociațiilor curților constituționale ale grupurilor lingvistice și regionale – Asociația Curților Constituționale Francofone, Uniunea Curților și Consiliilor Constituționale Arabe, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale Africane, Asociația Eurasiatică a Curților Constituționale, Conferința Jurisdicțiilor Constituționale ale țărilor vorbitoare de limbă portugheză și alții.

În debutul evenimentului, președintele CC, Domnica Manole, a subliniat că la Congres se va discuta despre problemele instituționale, structurale și practice ce vizează activitatea Înaltelor Curți.

„Este o mare onoare pentru CC din Republica Moldova să organizeze acest eveniment important, în contextul preluării pentru prima dată, pe 25 februarie 2021, a președinției Curților Constituționale Europene, pentru un mandat de trei ani. Republica Moldova este un stat mic care are aspirații mari în direcția Uniunii Europene. Recent, CC a aviz pozitiv un proiect de modificare a Constituției prin referendum, prin introducerea unui articol care vizează dezideratul de integrare europeană a țării. Sperăm că populația va aproba acest deziderat și aderarea la UE va deveni singura opțiune viabilă pentru Republica Moldova”, a spus Domnica Manole.

La eveniment a participat șefa statului Maia Sandu, care a vorbit despre rolul actelor legislative în fortificarea democrației statului. „Protecția și libertatea cetățenilor este prioritară în agenda de dezvoltare a Republicii Moldova, de aceea integrarea europeană ne impune să fim determinați în acțiunile noastre. În octombrie se va desfășura referendumul privind integrarea europeană a țării, astfel cetățenii vor scrie istorie. Aderarea la UE înseamnă democrație, prosperitate economică și instituții integre”, a afirmat Maia Sandu.

La rândul său, președintele Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary, a subliniat importanța evenimentului în contextul fortificării activității Înaltelor Curți. „Instituțiile de drept sunt responsabile de asigurarea principiilor și valorilor democratice. De aceea, procesele de aplicare a legii trebuie să funcționeze corect pentru garantarea libertăților fundamentale, a independenței și pluralismului”, a remarcat oficialul.

La Congres se va discuta despre „Formele și limitele deferenței judiciare: cazul curților constituționale”. Acest eveniment este organizat în cadrul Președinției CCCE a Curții Constituționale a Republicii Moldova.

Conferința Curților Constituționale Europene reunește reprezentanți ai 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora, care efectuează controlul constituțional, fiind și cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității.

img24003774

img24003774

img24003774

img24003774

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!