CEC a lansat aplicația pentru înregistrarea prealabilă a cetățenilor care în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional se vor afla în străinătate
12:50 | 28.05.2024 Categorie: Politică
Chişinău, 28 mai. /MOLDPRES/. Comisia Electorală Centrală (CEC) a lansat astăzi aplicația online pentru înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova care în ziua alegerilor pentru funcția de președinte al țării și a referendumului republican constituțional se vor afla în străinătate, informează MOLDPRES.
În cadrul evenimentului, președintele CEC, Angelica Caraman, a prezentat procedura de înregistrare în aplicația online. Conducerea CEC a subliniat că acest instrument va permite stabilirea numărului cetățenilor care vor vota în afara țării. Aplicația conține și opțiunea de înregistrare pentru votul prin corespondență valabilă în cazul alegătorilor din țările unde va fi implementată această metodă alternativă de vot: SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda.
„Am analizat problemele cu care s-au confruntat conaționalii noștri din străinătate în scrutinele anterioare. Este vorba despre insuficiența buletinelor de vot, distanțe mari spre secțiile de votare, așteptarea îndelungată la acestea. De aceea, CEC și-a asumat să vină cu soluții pentru aceste probleme. Digitalizarea proceselor și metodele alternative de vot ar fi soluții viabile. Astfel, pentru prima dată va fi implementată metoda de vot prin corespondență. Prin intermediul acestei aplicații, vom putea vedea câte solicitări avem pentru votul prin corespondență. Totodată, cetățenii vor putea alege o secția de vot din apropiere. În timpul înregistrării, persoana va indica tipul de reședință peste hotarele țării - temporară sau permanentă. Dacă va fi indicată una din cele șase țări unde va fi implementat votul prin corespondență, cetățeanul va putea selecta această opțiune. Secretul votului va fi asigurat. În baza înregistrărilor prealabile și a datelor colectate de Ministerul Afacerilor Externe va fi stabilit numărul secțiilor de votare deschise în străinătate”, a spus Angelica Caraman.
Prezent la eveniment, șeful secției Drept și Relații Consulare din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Vadim Zmeu, a subliniat că instituția se află în faza de pregătire pentru scrutinul din toamnă.
„Au fost deja transmise instrucțiuni spre delegațiile oficiale, care se vor ocupa de colectarea datelor privind numărul de moldoveni aflați în străinătate. Înregistrarea prealabilă este un criteriu important în stabilirea numărului cetățenilor aflați în străinătate și deschiderea secțiilor de votare”, a menționat Vadim Zmeu.
La rândul său, secretarul de stat al Guvernului, Ana Calinici, a remarcat că instituția va asigura tot suportul necesar pentru buna desfășurare a alegerilor și referendumului constituțional. „Este foarte important să desfășurăm o campanie amplă de informare, astfel încât cetățenii să cunoască despre această opțiune care va ghida autoritățile în procesul electoral”, a afirmat Ana Calinici.
Înregistrarea prealabilă poate fi făcută pe adresa - https://inregistrare.cec.md/ până pe data de 6 septembrie, cu 45 de zile înaintea alegerilor. Totodată, persoana poate anula cererea cu 25 de zile înaintea scrutinului.
Înregistrarea prealabilă reprezintă o procedură prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot, care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate, se înregistrează în prealabil și în mod benevol, prin intermediul paginii web oficiale administrate de CEC sau prin cerere scrisă, individuală sau în grup.
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova și referendumul republican constituțional se vor desfășura pe data de 20 octombrie curent.