ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MEC: Materialul video despre pretinsa „deschidere a unei tabere militar-turistice” este un fals

11:19 | 31.05.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. În mediul online circulă un video precum că Ministerul Educației și Cercetării ar deschide „o tabără militar-turistică pentru copii și că începând cu 1 iunie mai mulți elevi vor participa la activități cu caracter militar, inclusiv pentru a învăța cum să folosească armele”. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a venit astăzi cu o reacție în acest caz și a dezmințit informațiile prezentate în video, pe care le califică ca fiind false, transmite MOLDPRES.

„Vom solicita organelor abilitate să identifice persoanele care se fac vinovate de fabricarea și distribuirea în spațiul public a acestor falsuri, cu scopul de a dezinforma cetățenii. Vă rugăm să vă informați doar din surse oficiale și credibile!”, a precizat MEC.

Totodată, autoritățile au atenționat că acest video nu este elaborat de nicio instituție guvernamentală și reprezintă o provocare. Cetățenii sunt îndemnați să ignore asemenea conținut și să atenționeze cunoscuți, rudele, prietenii că se pregătește un nou val de falsuri și să nu se lase manipulați. 

„Am trăit ca să o vedem și pe asta: Pe site-urile cu filme piratate au apărut clipuri video sponsorizate în limba română care promovează minciuni și narațiuni inventate. Este evident că aceste clipuri sunt parte dintr-o campanie de dezinformare. Moldovenii sunt un popor deștept și priceput, care nu se lasă prostit de minciuni”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Acesta a îndemnat cetățenii să instaleze extensii de blocare a reclamelor, pentru a evita aceste falsuri, să  verifice sursele informațiilor și să consulte site-uri oficiale și de încredere înainte de a distribui astfel de știri. Totodată, autoritățile recomandă raportarea conținuturilor false. „Dacă vedeți clipuri sau postări false, raportați-le pe platformele respective de socializare. Protejați familia de falsuri”, a conchis Daniel Vodă.

img24004085

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!