ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul irlandez, Seán Ó Fearghaíl: „Irlanda susține demersul R. Moldova de a deveni membru al UE. Vă sprijinim cu mare entuziasm”

15:43 | 31.05.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 31 mai. /MOLDPRES/. Irlanda susține demersul Republicii Moldova de a deveni membru al Uniunii Europene. Vă sprijinim cu mare entuziasm și dorim să deveniți membri ai UE cât mai curând posibil. Declarația a fost făcută astăzi de președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, în timpul unui briefing de presă susținut în comun cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, la Chișinău, informează MOLDPRES.

Oficialul irlandez a subliniat că vizita sa în Republica Moldova are scopul de a aprofunda relațiile parlamentare. Unul dintre subiectele importante discutate de speakeri a fost parcursul european al Republicii Moldova.

„Apreciez schimbul de idei pe care l-am avut în cadrul întrevederii. Un motiv pentru care mă aflu aici este parcursul european al țării dumneavoastră. La început, când Irlanda a aderat la UE, eram printre cele mai sărace țări din comunitățile europene, astăzi însă suntem una din cele mai bogate state. Integrarea în UE a reprezentat o forță motrice în creșterea bunăstării țării noastre”, a afirmat Seán Ó Fearghaíl.

De asemenea, acesta a apreciat efortul Guvernului și a cetățenilor în acordarea suportului celor peste un milion de ucraineni care au tranzitat țara noastră. „În prezent, peste 120 de mii de ucraineni continue să se afle în Republica Moldova. Mă bucur mult că în această situație Irlanda și UE au putut să ușureze povara financiară cu care s-a confruntat Moldova în această perioadă. Totodată, vă mulțumim pentru miile de cetățeni de moldoveni stabiliți în Irlanda, care au o contribuție importantă în dezvoltarea economică și socială a țării noastre. Îi îndemnăm pe aceștia să nu piardă legătura cu țara de origine, să nu uite tradițiile acesteia, dar să se integreze frumos și în țara noastră. Este important ca moldovenii să se întoarcă acasă cu experiența acumulată și să contribuie la dezvoltarea țării lor. Mă bucur că autoritățile de la Chișinău realizează importanța menținerii contactului puternic cu diaspora. În ultimele alegeri moldovenești, la Dublin au votat peste 16 mii de cetățeni moldoveni”, a spus oficialul irlandez.

La rândul său, speakerul Igor Grosu a declarat că discuțiile de azi au vizat evenimentele, situația politică și economică din Republica Moldova.

„Am avut un dialog foarte bun. Am concluzionat că Irlanda și Republica Moldova au mai multe similitudini în istoria sa, dar și în parcursul european. Avem ce învăța unii de la alții. Irlanda înțelege foarte bine condiția de integrare europeană a țării noastre. Am mulțumit pentru decizia de deschidere a ambasadei Irlandei la Chișinău - un eveniment politic și diplomatic foarte puternic care ne determină să fim și mai insistenți în stabilirea unei interconexiuni mai bune între țările noastre. Cunoaștem ce acțiuni trebuie să continuăm să facem în acest sens”, a menționat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a remarcat că un subiect important a fost agenda de integrare europeană a Republicii Moldova. „Am menționat progresele noastre în procesul de integrare europeană, am rugat colegii irlandezi să ne susțină în procesul de deschidere oficială a negocierilor de aderare. Am discutat și despre diaspora noastră. Am auzit cuvinte foarte frumoase despre conaționalii noștri, care au reușit să se integreze foarte bine în societatea irlandeză. Alte subiecte s-au referit la: vize, actele de studii, recunoașterea permiselor de conducere, care sunt foarte importante pentru cetățenii noștri. De asemenea, am reiterat faptul că vom continua să oferim suport refugiaților ucraineni, prietenilor noștri care luptă nu doar pentru libertatea lor, dar și pentru libertatea noastră”, a specificat Igor Grosu.

Președintele Camerei Reprezentanților Parlamentului Irlandei, Seán Ó Fearghaíl, efectuează în perioada 31 mai – 2 iunie o vizită în Republica Moldova. Aceasta este prima vizită în țara noastră a unui speaker irlandez în cei 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-irlandeze.

Agenda include întrevederi cu președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, cu membrii Grupului parlamentar de prietenie cu Irlanda din Parlamentul Republicii Moldova și cu viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe. Discuțiile vor viza agenda europeană a țării noastre și sprijinul oferit de Irlanda în eforturile de aderare la UE, intensificarea dialogului parlamentar dintre Republica Moldova și Irlanda, impulsionarea cooperării comercial-economice.

În timpul vizitei, speakerul irlandez este însoțit de o delegație de senatori.

img24004099

img24004099

img24004099

img24004099

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!