Arheologi din șase țări s-au întrunit la Chișinău
14:08 | 05.06.2024 Categorie: Cultură
Chişinău, 5 iun. /MOLDPRES/. Arheologi din Republica Moldova, Germania, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și România s-au întrunit la Chișinău la Atelierul arheologic „EU4Dialogue: Archaeology”, care se desfășoară în perioada 4-6 iunie, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează MOLDPRES.
Potrivit Ministerului Culturii, arheologii și-au propus să discute despre Arheologie ca patrimoniu cultural-istoric, cât și despre modalitatea de a conecta arheologia cu tehnologiile viitorului, creând un registru digital al siturilor arheologice din Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova.
Prezent la eveniment, secretarul de stat al ministerului Culturii, Ion Budeci, a menționat că prin astfel de evenimente, „facem un pas important în direcția promovării proiectului național de digitalizare a patrimoniului arheologic, care va fi un instrument real și eficient de promovare a politicilor publice de stat în domeniu, de salvgardare și de valorificare a patrimoniului național imobil.”
Oficialul a făcut o trecere în revistă a politicilor de stat în domeniu, specificând că este imperativ să alocăm resurse financiare și tehnice adecvate pentru a realiza o inventariere riguroasă și completă a siturilor arheologice, pentru a asigura transmiterea acestei moșteniri valoroase generațiilor viitoare. „În Parlament urmează să fie aprobat Registrul Arheologic Național, o inițiativă legislativă care va constitui un instrument fundamental pentru protecția și gestionarea patrimoniului nostru arheologic. Acest registru va permite o evidență clară și precisă a tuturor siturilor arheologice, facilitând astfel atât cercetarea, cât și conservarea acestor vestigii inestimabile.
După aprobarea Registrului Arheologic Național, va trebuie să elaborăm și să punem în aplicare Cadastrul Arheologic, un pas esențial pentru a asigura o gestionare eficientă și riguroasă a patrimoniului arheologic. Acest cadastru va permite o localizare și delimitare precisă a siturilor, integrând toate datele necesare pentru o protecție optimă”, a afirmat oficialul
Un alt pas important este digitalizarea siturilor arheologice - un sistem electronic național de înregistrare, evidență și protejare a potențialului arheologic imobil.
Evenimentul este organizat de Goethe-Institut Georgia, Departamentul Eurasia al Institutului de Arheologie German și Muzeul Național de Istorie a Moldovei, cu sprijinul Uniunii Europene și DAAD.