ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Europarlamentare 2024: Participare crescută la vot, estimată la 51%

08:47 | 10.06.2024 Categorie: Externe

Bruxelles, 10 iun. /MOLDPRES/. Prezența estimată la alegerile europene este de circa 51%, conform datelor inițiale anunțate duminică seară de Parlamentul European, informează dpa, citată de Agerpres și Moldpres.

Aceasta reprezintă o ușoară creștere față de prezența de 50,66% înregistrată în urmă cu cinci ani.

„Acesta este un semn pozitiv pentru democrația europeană”, a declarat un purtător de cuvânt al Parlamentului European, menționând că această creștere s-a produs în majoritatea țărilor UE. În 2019, prezența la vot a crescut semnificativ, punând capăt unui declin constant observat din 1979.

Creșteri notabile au fost observate în țări cu prezență istoric scăzută, precum Slovacia, Ungaria, Polonia și România, dar și în țări mai mari precum Germania și Spania. Potrivit unui studiu postelectoral al Parlamentului European, participarea tinerilor alegători, motivați de îngrijorările legate de schimbările climatice și comunicarea pe rețelele sociale, a fost un factor principal al creșterii.

O prezență mai mare la vot ar întări legitimitatea Parlamentului European și a deciziilor sale pentru următorul mandat de cinci ani. Tratatul de la Lisabona a acordat Parlamentului competențe mai mari, inclusiv un rol important în alegerea președintelui Comisiei Europene.

În general, cetățenii votează mai mult la alegerile naționale decât la cele europene, unde partidele mai mici și extreme au tendința de a obține rezultate mai bune. Chestiunile naționale domină de obicei dezbaterile electorale, deși Uniunea Europeană joacă un rol semnificativ în luarea deciziilor politice.

img24004314

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!