ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

GALERIE FOTO Absolvenții USMF „Nicolae Testemițanu” au depus jurământul medicului și farmacistului

15:58 | 12.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Peste 1 000 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF) „Nicolae Testemițanu” au depus astăzi jurământul medicului și farmacistului, informează MOLDPRES.

Evenimentul s-a desfășura la Arena Chișinău. La ceremonie au participat: șefa statului Maia Sandu, ministrul Sănătății Ala Nemerenco, reprezentanți ai misiunilor diplomatice de la Chișinău, administrația universității, profesori, studenți și părinți.

Șefa statului Maia Sandu a remarcat că profesia de medic vine cu multe provocări, dar este indispensabilă pentru orice societate. Oficialul a îndemnat tinerii ca jurământul depus astăzi să-i ghideze pe tot parcursul vieții în activitatea zilnică.

„Nu este ușor să fii student la medicină. Ați ajuns astăzi aici datorită perseverenței și disciplinei, capacității de muncă și devotamentului pentru profesia aleasă. Medic și farmacist sunt unele din cele mai importante profesii în societate. Vă mulțumesc că ați făcut această alegere. Apreciez profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din țara noastră și mizez pe voi - viitori tineri specialiști. La USMF „Nicolae Testemițanu” ați învățat la programe de studii acreditate la nivel internațional. Profesorii v-au împărtășit din experiența lor și pentru acest fapt merită aprecierea voastră. Știința medicală evoluează rapid și salvează vieți. În profesia aleasă învățarea nu se termină niciodată. Azi depuneți jurământul - un angajament sacru și onest de a salva vieți și a ajuta oamenii să fie sănătoși. Fie ca acest angajament să vă ghideze pe tot parcursul vieții”, a spus Maia Sandu.

Președintele țării a îndemnat tinerii să rămână să muncească în Republica Moldova, unde dezvoltarea sistemului de sănătate reprezintă o prioritate pentru autorități. 

„Avem nevoie de voi aici – acasă. Sistemul de sănătate a trecut prin multe dificultăți, dar are un fundament puternic. Autoritățile muncesc pentru creșterea capacităților instituțiilor medicale din țară. În ultimii ani, Guvernul a investit 2,4 mlrd de lei pentru renovarea spitalelor din țară. Este vorba de dotarea instituțiilor cu echipamente noi, distribuirea ambulanțelor, dezvoltarea infrastructurii instituțiilor medicale. S-a reușit creșterea salariilor angajaților din sistem. Tinerii medici care merg să lucreze în localitățile rurale beneficiază de 120 mii de lei, în acest fel vrem să aducem serviciile de sănătate mai aproape de oameni. Mai avem multe de făcut, depunem eforturi mari în calea spre integrare europeană, unde cetățenii vor beneficia de servicii medicale de calitate, iar medicii de condiții bune de muncă”, a afirmat Maia Sandu.

La rândul său, rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, a felicitat tinerii cu depunerea jurământului medicului și farmacistului. Acesta a mulțumit studenților și părinților pentru faptul că au ales să-și urmeze studiile la USMF „Nicolae Testemițanu”.

„Evenimentul de astăzi este foarte important pentru cei prezenți în sală. Este un pas important în cariera dumneavoastră. Toți mai mult tineri aleg să studieze la USMF „Nicolae Testemițanu”. Este vorba de reprezentanți ai mai multor state care se reunesc la Chișinău în marea familie a instituției noastre de învățământ. Cetățeni din 40 de țări ale lumii studiază la USMF „Nicolae Testemițanu” în limba română, rusă, engleză și franceză. În toți acești ani, studenții au reuși să stabilească relații de colaborare și prietenie. Vă mulțumim că ați ales universitatea noastră, instituție care este lider în clasamentele internaționale”, a menționat Emil Ceban.

În acest an au rostit jurământul solemn 1 025 de absolvenți: 604 – autohtoni și 421 – cetățeni străini din 13 țări. Dintre aceștia, 746 au finalizat programul de studii integrate la medicină, stomatologie – 152, farmacie – 78 și medicină preventivă – 7. Totodată, 14 absolvenți au finalizat programele de licență la sănătate publică, asistență medicală generală – 11, optometrie – 10 și tehnologie radiologică – 7 tineri.

Alte 30 de persoane au finalizat studiile de master la programele: nutriție umană – 16, sănătate mintală publică – 11 și optometrie clinică – 3.

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

img24004384

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!