ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ungaria nu va participa la eforturile NATO de sprijinire a Ucrainei, dar nu va bloca acțiunile aliaților

13:41 | 12.06.2024 Categorie: Externe

Budapesta, 12 iun. /MOLDPRES/. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri, la Budapesta, că Ungaria nu va participa la viitoarele eforturi ale NATO de a consolida ajutorul pentru Ucraina, dar nici nu se va opune ca ceilalți membri ai Alianței să facă acest lucru. Declarația a venit după o discuție cu prim-ministrul Viktor Orban, transmit EFE şi AFP, citate de Agerpres și Moldpres.

Stoltenberg a precizat că NATO acceptă poziția Ungariei și că guvernul ungar s-a angajat să nu împiedice acțiunile de sprijin pentru Ucraina ale altor aliați. De asemenea, el a confirmat că la următorul summit NATO din iulie, niciun personal ungar nu va participa la acțiunile convenite și nu vor fi utilizate fonduri ungare pentru acestea.

Prim-ministrul Orban a reiterat că Ungaria nu dorește să blocheze deciziile NATO sprijinite de celelalte țări membre și a subliniat că, în conformitate cu tratatul NATO, nu există obligația ca aliații să participe la acțiuni în afara teritoriului statelor membre. Orban a afirmat că Ungaria va rămâne un membru loial și angajat al Alianței Nord-Atlantice.

img24004386

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!