ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Electorală Centrală va colabora cu Autoritatea pentru partide politice europene și fundațiile politice europene în domeniul finanțării politice

14:46 | 12.06.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Pavel Postica, vicepreședintele CEC și Dana Munteanu, secretara CEC, au avut o întrevedere cu Pascal Schonard, directorul Autorității pentru partide politice europene și fundațiile politice europene (APPF).

Scopul vizitei a fost de a stabili și dezvolta relații de colaborare dintre instituții, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statului de țară candidată la Uniunea Europeană și a acțiunilor întreprinse de către țara noastră pentru a transpune directivele UE în legislația națională. CEC a fost inclus în rețeaua APPF a punctelor naționale de contact.

Pavel Postică a mulțumit directorului APPF pentru interesul manifestat față de procesele electorale din Republica Moldova și intenția de a oferi suport pentru consolidarea capacităților CEC în domeniul supravegherii și finanțării partidelor politice și a campaniei electorale. Totodată vicepreședintele Comisiei s-a referit la atribuțiile Comisiei și acțiunile întreprinse pe parcursul ultimului an în domeniul finanțării politice.

La rândul său, Pascal Schonard, a făcut o scurtă prezentare a Autorității pentru partide politice europene și fundațiile politice europene. Organizația a fost înființată în scopul înregistrării, controlului și aplicării de sancțiuni asupra partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene în temeiul Regulamentului (UE, Euratom) nr. 1141/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 octombrie 2014 privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene.

La final, părțile au agreat să aibă un schimb permanent de informații și bune practici în domeniul finanțării politice. De asemenea, a fost discutată oportunitatea participării CEC, cu statut de observator, la adunările anuale pe care le organizează APPF cu autoritățile din statele UE, responsabile pentru supravegherea și controlul finanțării politice, desfășurarea unei vizite de studiu la Bruxelles și semnarea unui memorandum de înțelegere cu CEC.

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!