ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Dorin Recean cere instituțiilor să-și consolideze capacitățile de intervenție în situații extreme

16:42 | 12.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a cerut astăzi instituțiilor responsabile să-și consolideze capacitatea de intervenție în caz de situații extreme. Solicitarea a fost făcută după ce furtuna din noaptea trecută a cauzat multiple prejudicii, doi oameni fiind striviți de crengile copacilor doborâți de vânt, transmite MOLDPRES.

Dorin Recean a transmis condoleanțe familiilor persoanelor care și-au pierdut viața în urma intemperiei. „Cu părere de rău, am văzut că avem și două decese. Exprim condoleanțe familiilor. Dar după cum spuneam, noi trebuie să întărim capacitatea de a reacționa și de a preveni astfel de situații”, a menționat prim-ministrul, la începutul ședinței de astăzi a Guvernului. 

Intemperia de noaptea trecută a provocat provocat pagube în mai multe localități din țară, inclusiv în capitală, unde a fost declarată situație de forță majoră. 

Noi am vorbit de mai multe ori că avem tot mai multe fenomene extreme. Trebuie să ne pregătim pentru ca astfel de lucruri să se întâmple cu o frecvență mai înaltă. Trebuie să ne pregătim pentru acest lucru, dar să pregătim și administrația publică locală ca să intervină prompt în astfel de situații”, a afirmat Dorin Recean.

Șeful Executivului a remarcat totodată efortul tuturor instituțiilor și angajaților acestora, „care au muncit și au intervenit prompt pentru lichidarea consecințelor intemperiei, inclusiv Serviciului 112, medicinii de urgență, pompierilor și salvatorilor, polițiștilor, Administrației de Stat a Drumurilor, celor care au reparat stațiile și rețelele electrice”.

Furtuna a lăsat în urmă trasee înnămolite, copaci căzuți, fire electrice rupte, iar salvatori, pompieri, polițiști și carabinieri au intervenit pentru deblocarea traseelor, dar și ajutorarea persoanelor. Potrivit datelor IGSU,  la orele amiezii, 92 localități din opt raioane ale țării rămâneau parțial deconectate de la energia electrică.

img24004392

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!