ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA au impus sancțiuni împotriva bașcanei Evghenia Guțul. Reacția premierului Dorin Recean

18:26 | 12.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 12 iun. /MOLDPRES/. Statele Unite ale Americii au impus astăzi sancțiuni împotriva bașcanei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său, scos înafara legii, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Premierul Dorin Recean a venit cu o reacție în acest caz, afirmând că „vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale”, transmite MOLDPRES. 

„SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova”, a menționat Dorin Recean.

Potrivit premierului, „reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova să-și facă datoria și să apere interesul țării și al cetățenilor noștri”. 

Astăzi, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul, bașcana UTA Găgăuzia, „pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul său „Șor”, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin”. Sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii, și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

De asemenea, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a sute de entități din întreaga lume, inclusiv trei companii din Moldova pentru că au furnizat componente pentru avioane și electronice unor companii din Rusia. În mod similar, sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA sau în interiorul sau care tranzitează Statele Unite și interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii.

img24004402

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!