ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

GALERIE FOTO Academia de Științe a Moldovei la 63 de ani de la înființare: „Instituția are o contribuţie importantă în dezvoltarea ţării"

15:41 | 13.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. Academia de Științe a Moldovei (AȘM) a marcat 63 de ani de la înființare și 78 de ani de la fondarea primelor instituții academice din Republica Moldova. Participanții la eveniment au apreciat importanța instituției în contextul evoluțiilor sociale, iar reprezentanții Gvernului au reiterat angajamentul de a sprijini cercetarea științifică ca pilon fundamental al dezvoltării naționale, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat: vicepremierul Vladimir Bolea, conducerea AȘM, oameni de știință din Republica Moldova și România.

Președintele AȘM, Ion Tighineanu, a subliniat că instituția are o contribuţie importantă în dezvoltarea ţării. „În decursul istoriei, academiile au avut un rol crucial în promovarea gândirii critice, filosofice, cu un impact considerabil asupra dezvoltării educaţiei, ştiinţei şi culturii. O astfel de menire poartă și AȘM, iar odată cu integrarea în Uniunea Europeană, impactul ştiinţei va fi şi mai mare”, a spus Ion Tighineanu.

La rândul său, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), a reiterat angajamentul Guvernului de a sprijini cercetarea științifică ca pilon fundamental al dezvoltării naționale.

Cunoștințele științifice sunt extrem de importane în sectoarele critice ale economiei, precum agricultura, pentru a răspunde eficient provocărilor. Este necesar să accelerăm procesul de asimilare a inovațiilor și de implementare a acestora în practicile agricole din Moldova. MAIA este dedicat reformării și fortificării instituțiilor noastre științifice pentru a oferi sprijin agricultorilor noștri”, a afirmat Vladimir Bolea.

Oficialul a vorbit despre crearea Institutului Național de Științe Aplicate în Agricultură și Medicină Veterinară,  structură care va consolida cercetarea aplicată și va facilita transferul tehnologic și de cunoștințe către sectorul agricol. „Prin colaborarea strânsă cu comunitatea academică și prin inițiativele noastre, sunt convins că vom aduce agricultura moldovenească la un alt nivel de excelență și competitivitate”, a subliniat Vladimir Bolea.

De asemenea, la eveniment a fost semnat şi un Acord de colaborare între Academiile de Ştiinţe a Moldovei şi a Lituaniei.

Academia de Științe a Moldovei a fost înființată în anul 1946. Aceasta este principala organizație științifică din Republica Moldova, care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei.

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

img24004422

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!