ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un nou concurs pentru crearea și extinderea creșelor publice. Guvernul va investi 20 de mil de lei

13:09 | 01.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 1 iul. /MOLDPRES/. Guvernul va investi 20 de milioane de lei pentru crearea și extinderea creșelor publice pentru copiii, familiile și comunitățile din țară. Un nou concurs în acest sens a fost lansat astăzi la Chișinău. La acesta vor putea participa autoritățile publice locale de nivelul I din localitățile cu o populație de peste 5000 de locuitori. Proiectele selectate urmează a fi implementate până la sfârșitul anului curent, transmite MOLDPRES. 

Astfel, de astăzi, autoritățile publice locale vor avea la dispoziție 30 de zile calendaristice – până pe 30 iulie 2024, pentru pregătirea documentației tehnice și completarea formularelor de participare.

Suma maximă investită într-un proiect este de 1,5 milioane de lei, cu posibilitatea de a depăși acest volum cu 15%. Sursele suplimentare vor fi însă acoperite de către APL.

Încurajăm toate autoritățile publice locale de nivelul I să participe activ în acest concurs important pentru comunitățile locale, contribuind astfel la îmbunătățirea accesului la educație timpurie pentru copii și la dezvoltarea durabilă a fiecărei localități!”, i-a îndemnat pe potențialii aplicanți ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Oficialul a afirmat că în anul 2023, datorită efortului din partea Guvernului, dar și cu suportul partenerilor de dezvoltare, 20 de localități au beneficiat de programul de extindere a creșelor, ceea ce înseamnă 15 grupe noi create și 20 de grupe de creșă renovate și pregătite pentru sezonul rece. Pe lângă acestea, au fost create opt grupe noi, finanțate de partenerii externi, zece grupe renovate, au fost lansate opt creșe de tip familial și două creșe amenajate de angajatori.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a menționat că extinderea grupelor de creșă publice este esențială pentru susținerea tinerelor familii, a tinerelor mame, care își doresc să îmbine armonios viața profesională cu cea de familie și care își doresc să revină cât mai curând la locul de muncă. „Încadrarea femeilor care au un copil de vârstă preșcolară în câmpul muncii rămâne extrem de joasă, iar pentru a soluționa aceasta e nevoie să construim cât mai multe creșe, grădinițe și să oferim servicii alternative pentru îngrijirea copiilor”, a subliniat Alexei Buzu. 

Toate detaliile de aplicare și termenele limită pot fi consultate în Ghidul de aplicare la concurs, elaborat în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care urmează a fi publicat pe paginile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (www.midr.gov.md), Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (www.ondrl.gov.md) și a agențiilor de dezvoltare regională (www.adrnord.md,  www.adrcentru.md,  www.adrsud.md, www.adrgagauzia.md, www.adrchisinau.md).

img24004900

img24004900

img24004900

img24004900

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!