ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Votat de Parlament: În Registrul arheologic național vor fi introduse peste 11 mii de situri arheologice

17:51 | 13.06.2024 Categorie: Cultură

Chişinău, 13 iun. /MOLDPRES/. În Registrul arheologic național vor fi introduse peste 11 mii de situri arheologice din țara noastră. Acestea vor beneficia de protecție specială. Parlamentul a votat în a doua lectură un proiect de lege în acest sens. Documentul a fost susținut de 57 de deputați, transmite MOLDPRES. 

Registrul conține date detaliate despre fiecare sit arheologic, inclusiv localizarea, tipul și datarea acestuia.

Proiectul de lege privind aprobarea Registrului arheologic național a fost elaborat de Ministerul Culturii în colaborare cu Agenția Națională Arheologică, în baza informațiilor din Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, a informațiilor și studiilor publicate în literatura de specialitate și a manuscrisului Repertoriului monumentelor de arheologie.

De asemenea, Registrul a fost completat în rezultatul inspectării zonelor cu potențial arheologic efectuate de specialiștii Agenției Naționale Arheologie în perioada 2012-2023.

Potrivit autorilor, acest Registru va oferi suport informațional necesar pentru protejarea și valorificarea siturilor arheologice. Mai mult decât atât, informațiile din acest document vor fi luate în considerare la elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului și a planurilor urbanistice ale localităților, pentru a preveni distrugerea siturilor arheologice.

 

img24004430

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!