ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: Acordul semnat cu SUA deschide calea pentru integrarea în NATO

07:55 | 14.06.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Acordul bilateral de securitate semnat joi în marja summitului G7 între Statele Unite şi Ucraina deschide calea pentru integrarea în NATO, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite MOLDPRES cu referire la AFP.

Acordul „prevede că Statele Unite susţin viitoarea integrare a Ucrainei în NATO şi recunosc că acordul nostru de securitate deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Joe Biden, după ceremonia de semnare a acordului.

Preşedintele chinez Xi Jinping „mi-a dat cuvântul” că Beijingul nu va vinde arme Rusiei, a declarat, de asemenea, preşedintele ucrainean.

„Am avut o convorbire telefonică cu liderul Chinei. El mi-a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea”, a spus Zelenski. „Mi-a dat cuvântul”, a adăugat el.

Preşedinţii american şi ucrainean, Joe Biden, respectiv Volodimir Zelenski au semnat joi un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei ruse, notează Reuters.

Textul acordului încheiat cu ocazia summitului G7 din Italia menţionează că înţelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către aderarea Ucrainei la NATO.

Conform documentului, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei ameninţări cu un astfel de atac, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.

Statele Unite îşi reafirmă prin acord sprijinul pentru apărarea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Zelenski, care a semnat tot la reuniunea la vârf de la Borgo Egnazia un acord bilateral de securitate şi cu Japonia, insistă de multă vreme ca ţara sa să fie primită în NATO, însă aliaţii occidentali nu au mers deocamdată până acolo. Articolul 5 al tratatului nord-atlantic prevede că orice atac împotriva unuia din statele membre este un atac împotriva tuturor.

img24004446

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!