ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lituania a extins interdicţia privind difuzarea şi retransmisia posturilor de radio şi televiziune din Rusia şi Belarus

09:12 | 14.06.2024 Categorie: Externe

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Lituania a extins interdicţia privind difuzarea şi retransmisia posturilor de radio şi televiziune din Rusia şi Belarus, fără o limită iniţială a restricţiei, după ce parlamentarii au convenit asupra măsurii joi, transmite MOLDPRES cu referire la DPA și Agerpres.

Interdicţia se aplică atâta timp cât Rusia şi aliatul său apropiat Belarus sunt consideraţi un pericol şi o ameninţare la adresa securităţii ţării baltice, membră a UE şi NATO, în strategia naţională de securitate, a convenit parlamentul aproape în unanimitate, într-un amendament la o lege.

Lituania, care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad şi Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, găzduieşte, de asemenea, o minoritate de persoane cu origini ruseşti, care reprezintă 5% din cei 2,8 milioane de locuitori ai săi.

Lituania a încetat să difuzeze toate posturile de radio şi televiziune înregistrate în Rusia şi Belarus după ce forţele Moscovei şi-au lansat invazia pe scară largă din Ucraina în 2022, la fel ca Estonia şi Letonia, în încercarea de a preveni diseminarea propagandei de război şi a dezinformării ruseşti.

Alte ţări din UE au interzis, de asemenea, mass-media rusă, deoarece Moscova urmăreşte o strategie hibridă în conflict, răspândind dezinformarea prin intermediul instituţiilor media sponsorizate de stat şi pro-Kremlin.

img24004448

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!