ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Directorul SFS Olga Golban a întreprins o vizită de lucru în raionul Ialoveni

09:52 | 14.06.2024 Categorie: Comunicate

Chişinău, 14 iun. /MOLDPRES/. Directorul Serviciului Fiscal de Stat, dna Olga Golban a efectuat la data de 13 iunie 2024 o vizită de lucru în raionul Ialoveni, unde a avut o întrevedere cu peste 100 de reprezentanți ai mediului de afaceri din regiune, alături de alți specialiști din cadrul SFS din domeniul metodologie, conformare, recuperare creanțe și deservire fiscală.

În debutul ședinței, dna Olga Golban a mulțumit contribuabililor prezenți pentru implicare și deschiderea pentru un dialog constructiv dintre mediul de afaceri și administrația fiscală: „Dorim să vă fim alături, să fim operativi în comunicarea cu Dumneavoastră, să înțelegem ce schimbări sunt necesare de efectuat în vederea eficientizării interacțiunii noastre, cum să devenim mai buni, pentru ca să realizăm cu succes obiectivele comune care ni le-am trasat”.

Subiectele puse în discuție în cadrul întrevederii se referă la principalele modificările efectuate în legislația fiscală pentru anul 2024, modificările efectuate în privința optimizării procesului de raportare prin excluderea unor formulare din categoria documentelor primare cu regim special.

De asemenea, un subiect aparte s-a referit la implementarea conceptului prețurilor de transfer, prevederile legale în acest sens fiind introduse în Codul fiscal începând cu 1 ianuarie 2024. În context, s-a menționat că SFS depune eforturi majore în vederea oferirii asistenței contribuabililor la acest capitol, fiind organizate o serie de seminare în diferite regiuni ale țării.

La fel, o atenție deosebită a fost acordată subiectului serviciilor fiscale electronice, soluțiilor informaționale care au drept scop simplificarea procesului de declarare și achitare a impozitelor. În acest sens, a fost recomandat contribuabililor să utilizeze aceste oportunități, inclusiv pentru comunicarea cu autoritatea fiscală prin intermediul SIA „Cabinetul personal al contribuabilului”.

Totodată, contribuabilii prezenți la întrunire au fost informați despre extinderea în anul 2024 a listei agenților economici care vor utiliza echipamentele de casă și de control conectate la SIA „Monitorizarea electronică a vânzărilor”, precum și despre faptul că acest proces va continua în vederea acoperirii tuturor domeniilor de activitate a contribuabililor.

Alte subiecte abordate se referă la Programul de conformare a contribuabililor, Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli, recuperarea creanțelor, alinierea legislației fiscale naționale la cea a Uniunii Europene, reducerea numărului de controale fiscale și orientarea spre sporirea acțiunilor de conformare voluntară.

Precizăm că, conducerea Serviciului Fiscal de Stat întreprinde vizite regulate în mai multe regiuni ale țării pentru a avea dialog direct și interactiv cu reprezentanții mediului de afaceri local, în vederea facilitării interacțiunii dintre contribuabili și administrația fiscală.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!