ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Charles Michel, Ursula von der Leyen și Roberta Metsola salută deschiderea oficială a negocierilor de aderare: „Viitorul Ucrainei și Moldovei este în UE”

13:54 | 15.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, au transmis mesaje de susținere autorităților de la Chișinău în legătură cu deschiderea oficială a negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și Ucrainei. Înalții oficiali europeni promit că sprijinul european pentru Republica Moldova va continua.


Salut acordul de principiu privind cadrele de negociere pentru negocierile de aderare pentru Ucraina și Moldova. Așteptăm cu nerăbdare primele conferințe interguvernamentale cu ambele state. Ne respectăm promisiunile și vă vom sprijini pe drumul de aderare în calitate de membru cu drepturi depline al UE”, a menționat președintele Consiliului European, Cahrles Michel.

Felicitări Ucrainei și Moldovei. Acesta este un pas uriaș înainte în parcursul dumneavoastră către UE. Comisia Europeană va fi alături”, a menționat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Salut acest pas important. Viitorul Ucrainei și Moldovei este în UE. Parlamentul European va continua să lucreze îndeaproape cu ambele țări în vederea aderării la UE”, a menționat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei prin organizarea pe 25 iunie a primei Conferințe Interguvernamentală Moldova-UE, a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov. Potrivit oficialului moldovean, ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută decizia instituțiilor europene de a începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina. „Este un pas semnificativ”, apreciază șeful statului.

Prin aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la UE, comunitatea europeană va deveni mai unită și mai puternică, consideră președintele Maia Sandu.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană a anunțat că Republica Moldova și Ucraina au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. 

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut stat de țară candidat la aderare, acum doi ani. 

Republica Moldova a depus pe 3 martie 2022 cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar pe 23 iunie 2022 a obținut statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. 

Autoritățile de la Chișinau și propun ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

img24004485

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!