ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldova ar putea avea un sistem de avertizare timpurie în caz de situații excepționale

10:39 | 18.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. În țara noastră se desfășoară un studiu de fezabilitate MD – ALERT – STUDY în valoare de 442523,11 euro, finanțat în proporție de 92% de Uniunea Europeană, în urma căruia va fi selectat un sistem de alertă care să avertizeze moldovenii despre fenomene meteo extreme sau situații de urgență, comunică MOLDPRES.

Solicitată de Agenție purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, a menționat că obiectivul principal al realizării studiului constă în determinarea oportunităților, riscurilor, nivelului de dezvoltare tehnologică a țării noastre, identificarea furnizorilor de comunicații electronice, care ulterior vor servi ca piloni fundamentali în implementarea sistemului național de avertizare timpurie.

„În prezent se discută cu unele companii care să identifice cele mai avansate tehnologii de avertizare. Sunt discutate mai multe modele aplicate în țările UE dar și modelul implementat de România”, a spus Pușcașu.

Conform sursei citate, sistemul MD – ALERT va permite difuzarea mesajelor pentru avertizarea și alarmarea populației în caz de fenomene meteo extreme, inundații, dar și alte situații care amenință grav viața și sănătatea cetățenilor, prin intermediul infrastructurii rețelelor operatorilor de comunicații mobile, dar și altor mijloace capabile de a difuza mesaje de avertizare.

img24004541

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!