ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anul trecut Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în privința Republicii Moldova 24 de hotărâri

14:04 | 18.06.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 18 iun. /MOLDPRES/. În anul 2023, în privința Republicii Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 24 de hotărâri și 34 de decizii de inadmisibilitate sau radiere de pe rol. Datele au fost prezentate în raportul Agentului Guvernamental audiat la Comisia drepturile omului și relații interetnice, transmite MOLDPRES.

Audierea raportului a avut loc în contextul controlului parlamentar, fiind prezenți și reprezentanții mai multor structuri de stat.

Potrivit raportului, în cele 24 de hotărâri din 2023, CtEDO a constatat 32 de violări ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, dintre care cinci se referă la neexecutarea hotărârilor judecătorești naționale, două – la admiterea apelurilor sau recursurilor tardive, iar celelalte violări ale art. 6 al CEDO se refereau la condamnarea în apel fără audierea nemijlocită a martorilor; condamnarea în baza probelor obținute în urma torturii sau provocării; lipsa de independență și imparțialitate a Consiliului Superior al Magistraturii la examinarea procedurilor disciplinare împotriva unui judecător.

Încălcarea dreptului la libertate și siguranță a fost constatată de cinci ori. Problemele identificate de CtEDO se referă la reținerea sau arestarea în lipsa motivelor că persoana a săvârșit o infracțiune; motivarea insuficientă a arestării sau imposibilitatea contestării legalității arestării.

Totodată, Înalta Curte a mai constatat încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie.

La finalul audierilor Comisia a adoptat o Decizie pe marginea Raportului Agentului Guvernamental pentru anul 2023 cu privire la măsurile întreprinse în vederea executării hotărârilor și a deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Decizia va fi remisă în adresa autorităților și entităților vizate.

img24004553

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!