46 de automobile au fost transmise subdiviziunilor MAIA, cu suportul Băncii Mondiale. Vladimir Bolea: „Investițiile efectuate vor spori calitatea serviciilor oferite cetățenilor”
13:52 | 19.06.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 19 iun. /MOLDPRES/. Un număr de 46 de mijloace de transport au fost transmise astăzi către patru instituții din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Mașinile au fost procurate prin proiectul „Investiții pentru guvernanță, creștere și reziliență în agricultură” (AGGRI), pentru implementarea căruia Republica Moldova a primit un împrumut în valoare de 50,1 mil de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, parte a Grupului Băncii Mondiale, transmite MOLDPRES.
Din totalul celor 46 de unități de transport, cele mai multe - 32 la număr - vor ajunge la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Restul automobilelor au fost direcționate către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală (CCAR).
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat astăzi, la evenimentul de transmitere a unităților de transport, că valoarea fiecărui automobil se ridică la 18490 de euro, investiția totală însumând peste 850 de mii de euro.
Cele 32 de automobile direcționate către ANSA sunt dotate cu truse de intervenție specializate care conțin un șir de instrumente și ustensile necesare acordării asistenței medicale veterinare pentru asigurarea mobilității medicilor veterinari pe tot teritoriul Republicii Moldova.
„Investițiile efectuate vor oferi suport pentru creșterea calității serviciilor oferite cetățenilor din Republica Moldova și agenților economici și vor consolida capacitățile serviciilor veterinare de stat întru facilitarea operațiunilor și dezvoltarea rețelei de medici veterinari de stat”, a afirmat Vladimir Bolea.
Directoare de țară a Băncii Mondiale pentru Republica Moldova Moldova, Inguna Dobraja, a menționat că automobilele vor fi utilizate pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor prestate cetățenilor Republicii Moldova. „Angajații ANSA vor benefica de condiții mai bune de muncă și de un set de instrumente moderne. Vom rămâne în continuare fideli sectorului agricol și dorinței de a susține dezvoltarea agriculturii și industriei alimentare în Republica Moldova. Dacă vom vedea în continuare rezultate în implementării acestui proiect, nu va întârzia o finanțare suplimentară. Avem speranța că toate aceste eforturi vor duce la exporturi mărite pe piețele UE”, a precizat Inguna Dobraja.
De la aderarea Moldovei la Banca Mondială în 1992, peste 2,1 miliarde de dolari SUA au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 14 proiecte active, cu un angajament total de 849 milioane de dolari SUA și includ reforma de reglementare și dezvoltare a afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrația fiscală, înregistrarea terenurilor, educație, drumuri, sănătate și sectoarele sociale, inclusiv răspunsul de urgență COVID-19, agricultură, apă și canalizare și energie.