ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare la UE: „Moldova - membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii”

11:24 | 21.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 21 iun. /MOLDPRES/. Șefa statului Maia Sandu a semnat astăzi Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oficialul a declarat că la ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană s-a discutat despre poziția generală de negocieri a Republicii Moldova, ce urmează a fi aprobată de Guvern, iar viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a fost desemnată în calitate de negociator-șef din partea Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

„Republica Moldova a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene. Astfel, la doi ani de la obținerea statutului de țară candidată, va avea loc prima Conferință Interguvernamentală Moldova - UE, la 25 iunie, care fixează începerea negocierilor de aderare”, a remarcat Maia Sandu.

Președintele țării a mulțumit Guvernului pentru munca depusă și a urat succes delegației noastre care va reprezenta Republica Moldova la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

„În spatele acestor eforturi de modernizare a țării stau mii de oameni din instituțiile statului și munca fiecăruia dintre ei are un impact crucial asupra obiectivului nostru de țară - să pregătim Republica Moldova pentru aderare până în 2030. Moldova - membră a Uniunii Europene - este singura cale de dezvoltare prin care vom asigura pacea, bunăstarea și o viață mai bună pentru toți cetățenii noștri. La referendumul din toamnă, poporul Republicii Moldova va decide dacă anume aceasta este direcția de dezvoltare a țării și moștenirea pe care o lăsăm generațiilor următoare”, a afirmat Maia Sandu.

Uniunea Europeană deschide oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei. Pe 25 iunie, președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări.

Consiliul European a decis la summitul din 14 decembrie 2023 începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Decizia a fost luată după ce ambele state au depus cereri de aderare la UE și au obținut statut de țară candidat la aderare, acum doi ani.

img24004635

img24004635

img24004635

img24004635

img24004635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!