ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei condiții pentru aderarea R. Moldova la UE până în anul 2030. Expert: „Să depășim riscurile și amenințările războiului hibrid purtat de Rusia”

13:54 | 26.06.2024 Categorie: Politică

Chişinău, 26 iun. /MOLDPRES/.  Analiștii politici califică lansarea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană drept „un eveniment istoric ce prevede o nouă etapă în relațiile cu statele membre și instituțiile europene”, care va veni în beneficiul cetățenilor prin investiții directe și dezvoltarea sectoarelor - cheie precum – justiție, economie, infrastructură, interconectare energetică, transmite MOLDPRES.

Solicitat de agenție, analistul politic Nicolae Negru a subliniat că reuniunea de la Luxemburg reprezintă un moment crucial, iar acum va depinde de autoritățile de la Chișinău în special de Guvernul Republicii Moldova cât de bine va negocia pozițiile cu Uniunea Europeană, dacă vor fi selectați negociatori puternici și competenți.

„Încep negocierile, deci începe procesul propriu-zis. Până acum a fost o etapă de pregătire pentru a ajunge la acest proces. Urmează să vorbim exact pe diferite domenii. Va fi verificată sau comparată legislația noastră cu cea europeană pentru a vedea ce trebuie să facem în continuare. Când vorbim de importanța evenimentului de ieri, vorbim în primul rând despre beneficiile pentru cetățeni, ele nu sunt abstracte. Acum intrăm într-o altă etapă a relațiilor cu Uniunea Europeană, mă refer la anumite reforme care trebuie să le facem. De exemplu, reforma teritorial-administrativă. Această reformă va fi efectuată cu ajutorul financiar al Uniunii Europene, anumite reforme în economie, care vor aduce câștig pentru toți cetățenii. Până la urmă, dacă se va consolida și capacitatea administrativă și capacitatea economică a statului Republica Moldova, asta va fi în folosul cetățenilor”, a spus Nicolae Negru.

Analistul politic s-a referit și la reforma justiției. „Nu am fi început procesul de negociere dacă Bruxelles-ul nu s-ar fi convins că autoritățile sau guvernarea actuală are putere de voință să insiste în direcția reformării justiției”, a afirmat acesta.  

„Toată lumea înțelege că domeniul justiției este cel mai important. Nu degeaba se spune că această direcție este una fundamentală, fiindcă de justiție depind o sumedenie de lucruri - respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Economia depinde de investii. Într-o societate sau într-un stat în care nu funcționează justiția desigur că investitorii vor evita să vină, iar acolo, într-un stat unde își pot apăra drepturile, vor veni. Reformele în acest domeniu sunt în primul rând în folosul cetățenilor. Ei știu că atunci când merg în instanță și judecătorul dă verdicte nu în baza legii, dar în funcție de simpatii, în funcție de anumite comenzi politice, nu o justiție corectă. O  justiție independentă care să se conducă de legi este vitală pentru statul Republica Moldova și pentru orice cetățean. S-au făcut deja anumiți pași concreți. Desigur că mai este încă mult de lucru, însă acum avem o guvernare care vrea o reformă cu adevărat și asta e un semn bun pentru cetățeni”, a subliniat Nicolae Negru.

La rândul său, analistul politic Andrei Curararu a specificat că deschiderea pe care o arată Uniunea Europeană și mențiunea Comisarului european pentru Extindere și Vecinătate, Oliver Varhelyi, despre faptul că vor fi noi membri ai Uniunii Europene până la sfârșitul mandatul noii Comisiei Europene - octombrie 2029 se aliniază cu obiectivul strategic al Republicii Moldova de a adera la UE până în 2030.

„Evenimentul de ieri a fost cu adevărat unul istoric. Fiecare cluster ar trebui să dureze nu mai mult de un an, acestea în particular însemnând investiții în agricultură, resurse naturale, dezvoltare durabilă, eficiență energetică. Aceasta înseamnă granturi și subvenții pentru energia electrică, dezvoltarea infrastructurii, sectorului energetic, dar și investiții în întreprinderile mici și mijlocii. Uniune Europeană vrea ca noi să avem o economie cu adevărat competitivă, care să nu simtă șocuri. Înțelegem că nu există niște date fixe, dar continuă procesul de screening în cadrul căruia se discută acele obiective care vor fi puse pe fiecare capitol și vor sta la baza negocierilor. Anul viitor va fi deschis Clusterul 1 - „Valori fundamentale”, care include reforma justiței - un element cheie pentru Republica Moldova. Acesta va fi deschis primul și închis ultimul, având în vedere importanța lui”, a menționat Andrei Curararu.

Analistul politic a specificat că există trei condiții de bază pentru ca Republica Moldova să fie pregătită pentru integrarea în UE până în anul 2030. „Trebuie să depășim riscurile și amenințări legate de războiul hibrid purtat de Federația Rusă în Republica Moldova. Trebuie să existe o voință politică și guvernări pro-europene până în 2030. Este nevoie de o deschidere la fel de mare din partea autorităților europene. Dacă toate aceste trei elementele vor fi consolidate, acest plan pare destul de realist”, a remarcat acesta.

Cu referire la regiunea transnistreană, Andrei Curararu, a precizat că, anul trecut, 70% din exporturile agenților economici din stânga Nistrului au fost direcționate spre Uniunea Europeană, iar în primele luni ale acestui an cifra a depășit 80%.

„Regiunea transnistreană face parte din economia Republicii Moldova și trebuie să mergem spre integrarea acesteia în zona albă a economie. Ulterior, pe baza acestui magnet - fondurile de preaderare și relațiile facilitate cu Uniunea Europeană, să discutăm o formulă de negociere a reintegrării. Există și precedentul Ciprului, când există și posibilitatea de integrare a malului drept cu integrarea ulterioară a malului stâng. Adică, până la urmă și precedentele arată că soluționarea conflictelor în contextul integrării europene este o posibilitate mai realistă decât fără aceasta”, a opinat Andrei Curararu.

Marți, 25 iunie, la Luxemburg, au fost lansate oficial negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în cadrul unei conferințe interguvernamentale. Delegația țării a fost condusă de către prim-ministrul Dorin Recean. Evenimentul a fost salutat de liderii europeni care l-au calificat drept unul de importanță istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru statele UE.

img24004772

img24004772

img24004772

img24004772

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!