Licențierea importurilor de cereale și oleaginoase va fi extinsă până la sfârșitul anului. Avizul Guvernului
14:34 | 03.07.2024 Categorie: Economie
Chişinău, 3 iul. /MOLDPRES/. Importurile de cereale și oleaginoase vor fi licențiate până la sfârșitul anului 2024, pentru a proteja interesele economice ale producătorilor agricoli din țara noastră. Prevederea se conține într-un proiect de lege avizat astăzi pozitiv de Guvern, transmite MOLDPRES.
Inițiativa a fost înaintată de către deputatul Alexandr Trubca.
Potrivit notei informative a proiectului, propunerea are drept scop protejarea intereselor economice ale producătorilor de cereale și de semințe oleaginoase din Republica Moldova, prevenind prejudiciile materiale care îi pot afecta în contextul impactului asupra pieței agricole generat de războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Astfel, autorul propune introducerea cu titlu provizoriu, pe parcursul anului 2024, a reglementării prin licențiere a importului culturilor de grâu, de porumb și de semințe de floarea-soarelui, cu excepția celor destinate însămânțării, precum și cu excepția semințelor de floarea-soarelui decorticate, în coji cu dungi albe sau gri, ce nu sunt destinate însămânțării.
Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a afirmat la ședința de Guvern că măsurile propuse au un caracter provizoriu și vizează protejarea intereselor economice ale producătorilor agricoli din țara noastră, „reieșind din conjunctura de criză din regiune care generează un mediu favorabil pentru comportament speculativ al unor operatori de piață și poate provoca dezechilibre economice, și manipulări aferente exportului”.
Premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile vor continua să susțină producătorii de cerealiere, dar totodată a optat pentru „trecerea la agricultura cu valoare adăugată înaltă”, aceasta fiind o soluție pentru „protejarea agricultorilor de diferite volatilități”. „Trebuie gradual să trecem la agricultură cu valoare adăugată înaltă pentru că doar asta o să-i protejeze de diferite tipuri de volatilități, fie că este vorba de piața de desfacere a produselor finite, fie că este vorba despre prețurile la fertilizanți și combustibili”, a conchis șeful Guvernului.
În octombrie 2023, Comisia Situații Excepționale a dispus reglementarea prin autorizare, pe perioada stării de urgență, a importului unor mărfuri agricole. Necesitatea introducerii licențierii la importul grâului, porumbului și semințelor de floarea-soarelui a fost explicată prin menținerea pieței interne a produselor cerealiere și a unui preț sustenabil. Aceasta a fost o modalitate de a promova producția locală de cereale și a sprijini agricultorii moldoveni. Decizia a fost apreciată ca o măsură necesară în stare să echilibreze interesele producătorilor locali, consumatorilor și ale statului, asigurând o piață funcțională și sustenabilă pentru aceste produse în Republica Moldova.
Termenul maxim pentru activitatea Comisiei de licențiere a expirat pe 26 iunie curent. Potrivit datelor Serviciului Vamal, începând cu 26 iunie, când a expirat perioada de licențiere obligatorie a importului de cereale, în Republica Moldova, au fost importate 22 de tone de floarea- soarelui, cantitate care în prezent nu afectează negativ piața internă. Totodată, în această perioadă nu au fost înregistrate importuri de grâu și de porumb.