ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În câteva săptămâni încep cele mai importante procese pentru aderarea R. Moldova la UE, afirmă premierul Dorin Recean

07:36 | 04.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. În câteva săptămâni vom demara aşa-numitul screening, unde vom compara care este legislaţia Republicii Moldova, care este legislaţia europeană, precum şi ce modificări trebuie să operăm pentru a o adapta la noi rigori. Dar, vreau să menţionez că noi facem aceste modificări nu pentru Uniunea Europeană, ci pentru că aceste schimbări vor crea un mediu de afaceri şi social prielnic, pentru a crea condiţii favorabile cetăţenilor noştri aici, la noi acasă, a afirmat premierul Dorin Recean  în cadrul unei emisiuni televizate de miercuri seara, referindu-se la demararea propriu-zisă a negocierilor pentru aderarea la UE, transmite MOLDPRES.

„Aceste lucruri le facem ca să putem să avem o economie puternică, o justiţie corectă care să servească cetăţeanul, interesele şi drepturile acestuia, precum şi o capacitate administrativă în Guvern, care să poată face faţă la toate programele”, a explicat prim-ministrul.

Oficialul a estimat că Republica Moldova, la fel ca şi România, alte state care au aderat la Uniunea Europeană, va beneficia de fonduri de preaderare, pentru a consolida capacitatea de asimilare şi investire. Aceste rezultate vor fi resimţite în sate, în oraşe, în scoli, grădiniţe şi spitale, precum şi în mediul de afaceri.

În altă ordine de idei, Recean a spus că toate ţările Uniunii Europene converg într-un lucru important – că proiectul extinderii UE va face comunitatea europeană mai puternică, mai sigură şi mai unită. „Comisia Europeană este cea care gestionează procesul de negocieri şi acolo avem susţinerea necesară”, a precizat şeful Guvernului de la Chişinău.

Republica Moldova și Ucraina au început pe 25 iunie curent negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale care şi-a ţinut lucrările la Luxemburg. Delegația Republicii Moldova la reuniune a fost condusă de către prim-ministrul Dorin Recean.

„Planul de integrare europeană al Republicii Moldova este unul ambițios, dar realist, cu indicatori foarte clari pentru fiecare capitol de negociere, care să aducă beneficii directe fiecărui om din țara noastră”, a apreciat Dorin Recean.

img24005022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!