ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au operat modificări la bugetul de stat. Mai mulți bani pentru sănătate, educație și protecție socială

15:38 | 04.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 4 iul. /MOLDPRES/. Indicatorii bugetari pentru anul curent la capitolele venituri, cheltuieli și deficit urmează a fi modificați. Alocări majorate vor fi pentru domeniile sănătate, asigurare socială, educație, infrastructură și agricultură, comunică MOLDPRES.

Deputații au votat astăzi, în prima lectură, proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024.

Potrivit proiectului, ajustarea indicatorilor bugetari are loc ca urmare a prognozei revizuite a indicatorilor macroeconomici și pe fondul executării bugetului de stat în primele 5 luni ale anului curent. Modificarea propusă de Ministerul Finanțelor prevede o redistribuire a unor economii identificate spre cheltuieli mai prioritare și o creștere a deficitului bugetar.

Astfel, urmează a fi stabilit bugetul de stat pe anul curent la partea de venituri suma de 65 830,5 milioane de lei, la partea de cheltuieli – suma de 82 608,3,0 milioane de lei, iar deficitul – la nivel de 16 777,8 milioane de lei.

Mai exact, sunt incluse majorări de alocații pentru fondul rutier, destinate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și regionale; pentru Fondul pentru reducerea vulnerabilității energetice în vederea acordării compensațiilor la energie; alocații pentru acordarea indemnizațiilor la nașterea copiilor, efectuate prin bugetul asigurărilor sociale de stat; alocații pentru Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural; asigurarea cheltuielilor de personal în instituțiile de învățământ și în școlile sportive la nivel local.

img24005058

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!