ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prim-ministrul Dorin Recean, la 75 ani de la cea mai mare operațiune de deportări staliniste: „Datoria noastră este să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor mai repeta”

14:47 | 06.07.2024 Categorie: Oficial

Chişinău, 6 iul. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Dorin Recean a participat astăzi, alături de președinta Maia Sandu și șeful Legislativului, Igor Grosu, la mitingul de comemorare a 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări staliniste, din 5-6 iulie 1949. Conducerea țării a depus flori la monumentul victimelor deportărilor regimului sovietic și a îndemnat cetățenii să le onoreze memoria și să le cinstească numele celor care au cunoscut teroarea acelor timpuri, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare a Executivului.

Șeful Guvernului a menționat, în ziua în care comemorăm suferința și soarta nedreaptă a persoanelor deportate, că toți trebuie să cunoască trecutul și să nu uite ororile lui. 

„Să nu-i uităm pe oamenii gospodari, adevăratele elite rurale, care au fost smulși din casele lor și deportați în cele mai îndepărtate și friguroase regiuni ale Uniunii Sovietice. Datoria noastră este să ne asigurăm că astfel de atrocități nu se vor repeta niciodată”, a transmis premierul Dorin Recean. 

Totodată, conducerea țării a îndemnat cetățenii să viziteze expoziția „Trenul durerii”, inaugurată astăzi în Piața Marii Adunări Naționale. În acest an, expoziția este prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, fotografii și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, vizitatorii au acces la o bibliotecă cu cărți despre evenimentele triste din acea perioadă, inclusiv „Cartea memoriei”, în care pot fi găsite numele rudelor deportate. Persoanele care intră în cele două vagoane din centrul Chișinăului sunt însoțite de istorici și ghizi. Expoziția inserează și elemente de realitate virtuală, pentru a putea fi urmărită de la distanță, prin scanarea unui cod QR. 

Deportarea în masă din iulie 1949 este cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova, în urma căreia au avut de suferit, conform datelor oficiale, peste 35 de mii de oameni sau peste 11 mii de familii. Casele, pământurile și bunurile persoanelor deportate au fost transmise colhozurilor, iar o parte a fost furată și vândută. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.

img24005113

img24005113

img24005113

img24005113

img24005113

img24005113

img24005113

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!