ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Aprobat de Guvern: Clădirile instituțiilor publice și construcțiile noi vor fi obligatoriu conectate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică

15:19 | 08.07.2024 Categorie: Economie

Chişinău, 8 iul. /MOLDPRES/. Clădirile instituțiilor publice, dar și construcțiile noi vor fi obligatoriu conectate la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică (SACET). O serie de modificări legislative în acest sens au fost aprobate astăzi de Guvern, transmite MOLDPRES. 

„Locatarii blocurilor cu sisteme de distribuție reabilitate, pe orizontală, Puncte Termice Individuale și contoare pe apartament vor putea gestiona individual consumul de agent termic. Pentru ei, noțiunea de „sezon de încălzire” va dispărea”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Un alt element important introdus prin proiectul de lege ține de stabilirea zonelor unitare de alimentare cu energie termică pentru care autoritățile administrației publice locale vor stabili obligativitatea consumatorilor aflați în raza de acoperire a acestora de a se conecta exclusiv la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică, iar deconectarea acestora în raza acestor zone urmează a fi interzisă, cu excepția cazului în care acoperirea integrală a consumului de energie termică va fi asigurată din surse regenerabile. Totodată, proiectul legii prevede obligația de a conecta la SACET-uri, în cazul existenței posibilităților tehnice, clădirile noi construite precum și cele supuse renovărilor majore cu susținerea financiară a Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial.

O altă modificare introdusă se referă la posibilitatea unităților termoenergetice de a investi în reconstrucția sistemelor interne de distribuție a căldurii în blocuri pentru modernizarea și eficientizarea acestora, prin înlocuirea sistemelor sovietice verticale, pe sisteme de distribuție orizontale. De asemenea, întreprinderile energetice vor putea dota cu contoare individuale fiecare apartament. 

Pentru a putea interveni în rețelele interne din bloc, întreprinderile energetice vor trebui să stabilească, împreună cu locatarii, punctul de delimitare a rețelelor. În prezent, acesta se află la peretele blocului, iar de administrarea corectă şi eficientă a rețelelor interne sunt responsabili gestionarii blocurilor locative. Multe instituții de acest tip sunt în stare de faliment, nefiind în stare să asigure nivelul de investiții necesare pentru menținerea rețelelor în stare satisfăcătoare.

Ministerul Energiei a precizat că modificările introduse vor aduce o serie de avantaje, precum economii de energie primară (gaze naturale) din producerea combinată a energiei termice și electrice în valoare de 4,7 milioane m3/an, reducerea tarifelor pentru energie termică pentru consumatorii casnici, restabilirea serviciului de alimentare cu apă caldă menajeră, precum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.  

img24005164

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!