ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FOTO 13 polițiști și carabinieri, detașați pentru a asigura ordinea și securitatea publică în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. Maia Sandu: „Un exemplu concret prin care R. Moldova participă la menținerea păcii”

10:53 | 11.07.2024 Categorie: Societate

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Treisprezece polițiști și carabinieri au fost detașați astăzi pentru a asigura ordinea și securitatea publică în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. La ceremonie au participat șefa statului Maia Sandu, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul, transmite MOLDPRES.

Evenimentul solemn a început cu intonarea imnului de stat. Președinta Maia Sandu a urat succes angajaților detașați în misiune. Oficialul a subliniat că Jocurile Olimpice au fost mereu despre pace, prietenie și unitatea dintre națiuni.

„Astăzi mai mult ca niciodată avem nevoie de aceste lucruri. Misiunea ce urmează reprezintă o mare reușită pentru dumneavoastră, dar și pentru noi toți, pentru că această invitație din partea Franței vine să recunoască profesionalismul dumneavoastră, capacitatea instituțiilor noastre și este un exemplu concret prin care Republica Moldova participă la menținerea păcii, la asigurarea securității pe continent nu doar aici acasă. Totodată, misiunea este o dovadă a relațiilor foarte bune pe care le avem cu Republica Franceză. Vreau să îi urez Franței mult succes în buna organizare și desfășurare a acestui eveniment sportiv remarcabil. Doresc succes carabinierilor și polițiștilor. Sunt sigură că o să demonstrați cele mai bune metode și practici pe care le-ați însușit și sper că o să aveți ocazia să învățați și dumneavoastră din experiența polițiștilor, carabinierilor din alte state. Vreau să le urez mult succes și sportivilor noștri. Vă așteptăm cu drag acasă”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a remarcat că în misiune au fost detașați unii dintre cei mai buni angajați, care vor munci pentru ca Jocurilor Olimpice de la Paris să se desfășoare în pace și liniște.

„Acești oameni, alături de colegii lor, doar anul trecut, au asigurat ordinea public și buna desfășurare a peste 22 mii de evenimente în care au participat peste 6 milioane de persoane. Acești oameni, alături de colegii lor, au asigurat securitatea Summitului Comunității politice Europene. Ei au avut în grijă de refugiații din Ucraina și au intervenit în gestionarea crizelor pe care le-am avut pe parcursul a aproape 2 ani și jumătate de când avem un război la graniță. Estimările arată că Parisul, în perioada Jocurilor Olimpice, va avea peste 15 milioane de vizitatori, pe lângă alte 12 milioane de locutori. Estimările cu privire la prezența turiștilor în toată Franța sunt uriașe. Camarazii noștri vor executa în comun cu colegii din cele 50 de state misiuni de patrulare în domeniul public, paza și protecția obiectivelor. Aceștia vor contribui la securizarea terminalelor și a procesului de transport al pasagerilor, vor supraveghea Aeroportului Internațional Charles de Gaulle în scopul securizării zonelor dens populate. Totodată, aceștia vor contribui la combaterea criminalității sau a situațiilor care ar putea constitui un risc, combaterea terorismului sau a oricărei forme de criminalitate. Participarea noastră în misiuni internaționale în Europa arată că Moldova și Ministerul Afacerilor Interne au pornit pe calea europeană și integrarea în Uniunea Europeană este cu un pas mai aproape. Această misiune desfășurată alături de omologii francez reprezintă o recunoaștere a profesionalismului nostru. Dragi colegi, vă urez succes, putere de muncă și misiuni ușoare. Vă așteptăm să vă întoarceți acasă sănătoși și cu sentimentul de datorie împlinit”, a afirmat Adrian Efros.

Ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul, a menționat că securitatea și siguranța Jocurile Olimpice constituie o prioritate absolută pentru autoritățile franceze. „De aceea, Franța a solicitat suport partenerilor, printre care și Republica Moldova. Datorită acestui ajutor, Franța va putea găzdui Jocurile Olimpice în cele mai bune condiții. Sunt sigur că această misiune va întări cooperarea bilaterală. Din numele meu și a Guvernului francez aș dori să mulțumesc autorităților moldovene și să exprim profunda noastră gratitudine pentru acest suport amical care este în egală măsură un gest de solidaritate”, a remarcat oficialul.

Jocurile Olimpice de la Paris, capitala Franței, se vor defășura în perioada 26 iulie - 11 august 2024.

img24005283

img24005283

img24005283

img24005283

img24005283

img24005283

img24005283

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!